Blogi-intoilua ilmassa

En tiedä, onko blogeissa ihan tulevaisuus, mutta ainakin jotkin niiden ominaisuudet ovat varmasti tulleet viestinnän maailmaan jäädäkseen. Omalle sukupolvelleni, tälle mediakriittisyyteen alakoulusta lähtien opetetulle, on vaikea ajatella myyvänsä valmiiksi pureskeltuja viestejä ja totuuksia. Me kaipaamme läpinäkyvyyttä: ostamme tuotteita ja ajatuksia helpommin, kun kuulemme niistä muutakin kuin kiillotettuja viestejä. Rosoisuus ja persoonallisuus tuovat tarttumapintaa ja kiinnostavuutta. Blogit ovat tähän haasteeseen hyvä vastaus.

kannen_suunnittelu_pekka_loiriOsallistuin eilen Anja Alasillan vetämään blogikoulutukseen. Hän on kirjoittanut kirjan Blogi tulee töihin (Infor 2009), joka ainakin ensivilkaisun ja luennon perusteella vaikuttaa mielenkiintoiselta katsaukselta siihen, mitä blogeista on tähän mennessä Suomessa saatu irti. Alasilta on kerännyt kirjaansa myös hyviä esimerkkejä siitä, miten blogeja voisi tulevaisuudessa käyttää yritysviestinnässä. Hänen oman firmansa Scription nettisivuilla on listattunakin yritysten blogeja. Arvaan, että se lista tulee kasvamaan aika merkittävästi lähikuukausien aikana.

On mielenkiintoista nähdä, mihin blogi-into johtaa. Tiedän kokemuksesta, että bloginkin kirjoittaminen vaatii aikaa – hyvän, linkitetyn ja ehkä kuvitetunkin blogin päivittäminen vaatii sitä yllättävän paljon. Uudesta innostuneet tulevat harvoin ajatelleeksi, että jostain sekin tovi on raavittava. Sitten käy niin, että blogi innolla aloitetaan, mutta sen päivitys unohtuu jo muutaman kuukauden jälkeen. Todetaan, että ei se blogi nyt niin hyvä viestintämuoto ollutkaan. Siirrytään takaisin staattisiin nettisivuihin.

Anja Alasillan mukaan blogien kommenttilaatikot alkavat täyttyä vasta noin vuoden aktiivisen bloggaamisen jälkeen. Helppo uskoa. Itsekin kommentoin herkemmin tuttua ja hyväksi havaittua ja tyydyn vain seuraamaan mahdollisia tähdenlentoja. Siksi olisi äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, miten ne yritykset, jotka todella suhtautuvat bloggaamiseen vakavastiotettavana viestintämuotona, saavat sitä hyödynnettyä. Tammikuun alussa bloggaamisen aloittanut Finnair on ainakin saanut blogeilleen jo paljon lukijoita. Mitähän ne ovat tuottaneet vuoden kuluttua?

Itse seuraisin mieluusti monenkin itseäni koskevan toimijan blogia. Lähikauppa olisi niistä yksi: millaisia uusia tuotteita tai muutoksia on tullut, mistä asiakkaat ovat olleet nyreissään tai tyytyväisiä. Ajattelisin, että blogi olisi tällaiselle yritykselle mahtava asiakaspalautteen kanavakin. Terveyskeskuksestakin kuulisin mieluusti muutakin kuin mitä kaupungin jähmeät nettisivut tarjoavat. Jostain syystä en usko, että kumpikaan näistä aloittaa bloggaamisen ensimmäisten joukossa, mutta saapa nähdä mikä on tilanne muutaman vuoden kuluttua. Mikäli silloin kukaan enää puhuu blogeista…

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s