Tarkkuutta, tarkkuutta

Mies luki Hesarista hätkähdyttävän otsikon: Vain joka kolmas mies syö tuoreita kasviksia päivittäin. Hetken päivittelimme. Siis vain 33 prosenttia suomalaisista miehistä syö kasviksia? Jutun kuvassa komeilevat lenkkimakkarat ja kulutusmaito – ilmeisesti viitaten loppujen 66 prosentin ruokatapoihin.

Lopulta en malttanut olla miettimättä, mitä kyselyssä on tiedusteltu. Mikä on kasvis? Wikipedian mukaan myös peruna lasketaan kasvisten joukkoon. Tällaisissa kyselyissä sitä kuitenkin yleensä halveksutaan. Uskoisin, että peruna maistuu päivittäin useammalle kuin kolmasosalle suomalaismiehistä.

Entä tuore sitten? Tarkoittaako se, että kasvis pitää nauttia kypsentämättömänä? Moni nimittäin tulee ihan vahingossa popsineeksi jonkinlaisen määrän kypsennettyjä kasviksia esimerkiksi kastikkeiden tai keittojen joukossa. Sen sijaan uskon hyvin, että salaattia ei moni syö päivittäin.

Voipi olla, että oma, suurimmaksi osaksi kasvisruokavaliolla elävä miehenikin kuuluisi tämän tutkimuksen perusteella tuohon lenkkimakkarajoukkoon. Tyypillinen arkiruokamme on tofuwokki, jossa kyllä on runsaasti kasviksia, mutta kypsennettyinä. Salaattia emme välttämättä syö joka päivä.

Kohuotsikko häiritsee, jos jutussakaan ei selvästi kerrota, mistä tarkalleen ottaen on kysymys.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Tarkkuutta, tarkkuutta

  1. Samaa täällä töissä pohdimme itse jutusta ja mietimme myös kysymyksen asettelua. Yritimme kaivella, mutta THL:n sivuilta löytyvästä isosta raportistakaan ei löydy vastauksia siihen, miten kysyttiin ja selitettiinkö vastaajille mitä tarkoitetaan tuoreella tai kasviksella (esim että juu-u, omppu on kasvis, vaikkei ole vihannes). Aika olennaisia tietoja kuitenkin tulosten kannalta.

  2. Okei. Siis koko tutkimus oli ehkä vähän metsässä, ei pelkästään Hesarin juttu. Journalistisesti silti hassua nostaa otsikkoon tuollainen väite, jos sen taustasta ei saa todellista tietoa – varsinkin kun kyseessä on HS:n kaltainen ”laatulehti” eikä mikään vain kohahduttamaan pyrkivä julkaisu. Samantyyppistä huolimattomuutta oli minusta EHEC-uutisoinnissakin: otsikossa saatettiin kertoa, että Suomestakin on löydetty EHEC-tapaus (kamalaa, kamalaa!!!), ja vasta jutun lopussa paljastuu, että kyse ei todennäköisesti ole ollenkaan samasta bakteerikannasta kuin Saksan kuolemantapauksissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s