Vuoden vanhan vaatevuosi 2022

Paita Emmystä, housut paikallisesta kierrätysryhmästä, sukat ostettu uusina.

Omia vuosittaisia vaateostoksiani olen listaillut vuosikaudet, mutta nyt seuraa kirjanpitoa myös lastenvaatteista tältä vuodelta. Olen perheessämme se henkilö, joka näiden ostamisesta vastaa, joten muistiinpanojen teko on ollut helppoa.

Yksivuotiaalleni olen tänä vuonna ostanut 50 vaatetta tai kenkäparia: muun muassa kahdeksan yläosaa, yhdeksän alaosaa ja viisi mekkoa. Ulkohaalareita olen ostanut neljä, kenkiä tai tossuja kolmet. Lisäksi olemme saaneet vaatteita ja kenkiä, joten pelkästään näillä ei ole pärjätty. Ja toisaalta omissa ostoksissani on ollut neljä vaatetta, jotka eivät päässeet väärän koon tai mallin takia käyttöön, ja kuusi vaatetta, joita on käytetty niin vähän, että ne eivät olisi olleet mitenkään välttämättömiä. Muut kamppeet ovat olleet suht aktiivisessa käytössä (tai ovat tulossa käyttöön).

Tällä kuopuksellani on varsin minimalistinen vaatekaappi. Käytössä pyörii neljä yläosaa ja kuusi alaosaa, lisäksi on pari mekkoa. Tämä määrä on toiminut meillä hyvin.

Ostoksia kyllä kuulostaa olevan paljon! Tänä vuonna olen hankkinut koot 74 ja 80 kokonaan ja lisäksi joitakin koon 86 vaatteita, jos olen törmännyt kirppiksillä hyviin. Luvussa on mukana sukat (kahdeksan paria), unipussit ja vaippahousut.

Vaatteista neljä on ostettu uusina: kurahanskat ja kurahousut (joiden vuotamiseen hermostuin) ja kahdet sukat, joissa minulla on tietty preferenssi (Popilla on malli, joka pysyy jalassa). Iso osuus siis on käytettyä. 

Rahaa kului tämän lapsen vaatteisiin koko vuonna noin 353 euroa, mikä tarkoittaa vajaan 30 euron kuukausikulua. Keskimäärin yksi vaate on maksanut seitsemän euroa. Olen pyrkinyt ostamaan mahdollisimman eettisesti tuotettuja vaatteita ja/tai suomalaisia merkkejä silloin, kun kirppiksiltä on sellaisia löytynyt.

Tavoitteenani on edelleen jättää vähemmälle sellaista ostamista tai ehkä ennen kaikkea vastaanottamista, jolle ei ole selvää tarvetta. Toivon, että tämän periaatteen ansiosta voimme asua pidempään 62-neliöisessä kolmiossamme. Ihmiset mahtuvat vähiin neliöihin huomattavasti paremmin, jos menevät ja tulevat vaatepussit (huoh) eivät tuki kaappeja ja käytäviä.

Ihailen myös – osittain edellä mainitusta syystä – tänä vuonna avattua lastenvaatteiden vuokrauspalvelu Nakunakoa, jota kovasti huvittaisi kokeilla. 29 eurolla kuussa saisi aina kymmenen oikean kokoista sisävaatetta käyttöön (valikoimaa on kokoon 104 asti). Toistaiseksi olen saanut tuolla hinnalla kuopukselle myös ulkovaatteet ja kengät, mutta toisaalta veikkaan, että kaikenlainen ostosten ajatteleminen vuokraamoa käyttämällä vähenisi ja se siten maksaisi itsensä takaisin. Ehkä kokeilen seuraavassa koossa!

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Vuoden vanhan vaatevuosi 2022

  1. Paluuviite: Viisivuotiaan vaatevuosi 2022 | Tekstityöläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s