Ei nimi miestä pahenna, vai miten se meni…

Olen päättänyt perustaa toiminimen. Asia on ollut mielessä aina silloin tällöin. Pari vuotta sitten olin jo päättänyt ryhtyä ihan oikeaksi yrittäjäksi, mutta TE-toimiston herra sai minut taivuteltua jäämään freekorttilaiseksi. Väitti sen olevan paljon joustavampaa. Ja oli se, niin kauan, kun suurin osa tuloista tuli työsuhteisista töistä eikä tarvinnut sekaantua alvin maksamiseen.

Enää pitäisi päättää yrityksen nimi. Kokemukseni omasta aivotoiminnastani vain on valitettavasti sellainen, että pitkän pyörittelyn jälkeen hyvältä ja kekseliäältä kuulostaa usein nimi, joka viikon päästä olisi lähinnä kiusallinen.

Asia tuli jostain syystä mieleeni, kun ajoin perjantaina julkisessa kulkuvälineessä kaksi kertaa Le’Tukka-nimisen parturi-kampaamon ohi.

En voinut olla pohtimatta, onko Le’Tukan omistajalle käynyt juuri tällä tavalla vähän kiusallisesti. Että on tullut valittua sellainen nimi, joka yhdessä hetkessä vaikutti tosi hyvältä, mutta myöhemmin… Vai onko yrittäjä autuaan tietämätön letukka-sanan merkityksestä? Minun oli kotiin tultuani pakko vielä tarkistaa, onko letukalla (positiivisia) merkityksiä, joista minä puolestani en tiedä mitään. Suomen kielen perussanakirja on kuitenkin armoton: ”letukka halv. röyhkeästä tm. pahennusta herättävästä nuoresta naisesta. Rääväsuinen tytön l.” Vaikea kuvitella, että hiusalan yritys tahtoisi oikeasti tarjota asiakkailleen letukka-tukkia (tai mistä minä tiedän!).

Tietenkin Le’Tukassa on saatettu ajatella myös nimen johdattelevan Ranskaan, tuohon muodin mekkaan, onhan le ihan oikeasti ranskan määräinen artikkeli. Siinä tapauksessa heittomerkki voisi viitata sellaisiin ranskan sanoihin, joissa on heittomerkki keskellä, kuten tänään, aujourd’hui. Konnotaatio on kuitenkin minun korvaani vähän ohut, varsinkaan kun se ei lausuttaessa käy ilmi. Ranskalaisittain nimi lausuttaisiin lähinnä ’lötyka’ .

Le’Tukasta mallia hakien minun kielialan yritykseni nimi voisi olla vaikkapa Kielari. Parasta toki olisi, jos nimeni olisi Ari, ja voisin kirjoittaa yrityksen nimen Kiel’Ari. Mitä mieltä olette – hauska kaksoismerkitys, eikö totta?

Näiden pohdintojen valossa minusta alkaa tuntua, että tekstaan YTJ:n perustamisilmoitukseen yrityksen nimen kohdalle tylsästi Laura Pörsti. Sen ei pitäisi tuntua ensi kuussa ainakaan kovin kiusalliselta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s