Parhaat vaatteeni: Wonders-nilkkurit

Wondersit

 • Merkki: Wonders
 • Materiaali: nahka
 • Valmistusmaa: Espanja
 • Ostettu noin kymmenen vuotta sitten. Ostohinnasta ei mielikuvaa, mutta yli satasen joka tapauksessa.
 • Hinta per käyttökerta: olematon

Näiden kenkien seuraava etappi on roskis. Silti ne nököttävät nyt työhuoneen rappusella. En malttaisi heittää niitä pois.

Luottosuutarini Haagan suutari sanoi viimeksi näitä korjatessaan, että tämä on sitten viimeinen kerta. Kengät olivat käyneet hänen pakeillaan ehkä viidesti vuosien varrella, ja viimeisellä kerralla hän käytännössä rakensi toisen kengänpohjan uudelleen.

”Useimmat suutarit eivät olisi näitä enää ottaneet”, hän evästi silloin.

Aloitin saattohoidon, koska ymmärsin, että suutarin taidoista huolimatta viimeinen korjaus ei ehkä olisi kovin pitkäikäinen.

Vielä kerran, tämän kevään kurkistaessa, menin hakemaan näitä rakkaita munakoisokenkiäni vaatehuoneesta, vain todetakseni että nyt ne ovat kuolleet. Toisen kengän pohja oli taas täysin ontto. Kyllähän se tosiaan syksyllä jo siltä tuntui…

En muista, milloin olen nämä kengät ostanut. Ehkä kymmenisen vuotta sitten. Ne ovat olleet kaikki syksyt ja talvet sen jälkeen vähintäänkin varsin aktiivisessa käytössä, viime vuosina lähes yksinomaisessa. Ne ovat sopineet melkein kaikkiin tilanteisiin, arkeen ja siistiin menoon. Pariisissa 2015–2016 ne olivat ainoat talvikenkäni.

Olen yksinkertainen pukeutuja, mutta kengissä on minusta hauska olla vähän enemmän jujua, vaikka sitten väriä. Munakoison sävy on sopinut vaatteisiini hyvin. Tarpeeksi neutraali, tarpeeksi erilainen.

Nyt olen hukassa. Ihmisellä on hyvä olla välikauteen kengät, joissa on vähän vartta mutta ei vuoria. Korkoa ei saa olla. Jujua pitää olla. Mitä tilalle?

Ja myös: miten ihmeessä maltan koskaan laittaa Wondersini roskikseen? Saisihan tuosta nahasta vielä vaikka… Niin. Jotain. Ehkä. Joku, jossain.

Vaate voi näyttää kaupan rekissä tai ensimmäisellä käyttökerralla vaikka kuinka ihanalta, mutta minua kiinnostaa se, miten se palvelee vuosien käytössä. Tämä arvio on Parhaat vaatteeni -sarjan neljäs osa. Miksi vaatteita ei voisi arvioida yhtä hyvin kuin kirjoja tai teknisiä vempeleitäkin?

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Parhaat vaatteeni: Wonders-nilkkurit

 1. Tykkäsin tästä tekstistä. Samanlaista olen suunnitellut pitkään, mutten ole saanut aikaiseksi vielä.
  Mulla on paljon vaatteita jotka ovat vuosia vanhoja. Osaa käytän säännöllisesti, osaa harvoin, jolloin ne tietty kestävät vieläkin pidempään.

  Kengistä tulee mieleen esim. yhdet hiukan maihareiden malliset nauhakengät jotka ovat nyt n 8 vuotta. Olen korjauttanut niitä muutaman kerran ja saanut ihan uuden veroiset aina. Olen käyttänyt kenkiä tosi paljon.

  Sitten mulla on yksi poplarin tapainen – ”juopontakki” kuten äitini sanoo – semmoinen Samujin beessi palsa, jonka ostin kai 7 vuotta sitten -70 % alesta. Olen käyttänyt hirmuisesti ja pessyt koneessa. Hyvässä kunnossa edelleen. Yksi ihminen sanoi: toi takki on ihan kauhee mutta sopii sulle kuin olisit syntynyt se päällä.

  MInusta on ihanaa kun joku vaate kestää ja kestää vaan. Tai kun korjaamalla saa vielä kuntoon. Kaikki vaatteeni eivät toki ole tällaisia, mutta enemmän ja enemmän. Löydän aika usein kirpparilta juttuja, mutta olen päättänyt että ostan vaan jos löydän jonkun hyvälaatuisen tai sellaisen, jota olen hingunnut mutten ole raaskinut uutena.

  Inspiroiva aihe, pitänee pohtia omalla tontilla myös.

  • Ooh, maihareiden malliset kengät ja juopontakki kuulostavat just täydellisiltä. Maiharihenkset on nyt mullakin haaveissa, kun näistä Wonderseista aika jätti, mutta sillee hillitysti, kun en osaa kovin robusteissa kulkea. Täytyy kuulostella. Juopontakki mulla ehkä onkin, siitäkin pitää kirjoittaa…

   Kestävät, laadukkaat ja omantyyliset vaatteet on ihania, sellaisia luottokavereita. Niistä on ihana kirjoittaakin!

   • Juopontakki on varmaan mulla jo vähän tavaramerkki. Käsitän sillä siis sellaisen vyöttömän poplarintapaisen, pienet kaulukset jotka ovat yleensä pystyssä, taskut. Väri voi olla musta tai beessi, tumman sininen käy myös. Sopii olla ryppyinen ja yleensä onkin.
    Koska tykkään kontrasteista niin jännä yhdistelmä on esim. tuommoinen takki mutta sitten jotakin fiksumpaa sen kanssa. En nyt keksi mitä, mutta ymmärrät kyllä. Tai vaikka punainen huulipuna.

 2. Paluuviite: Kuinka kauan vaatteen kuuluu kestää? | Tekstityöläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s