Täältä saat kotimaisen trikoopaidan

Suomessa ommeltuja vaihtoehtoja on olemassa myös sellaisista perusvaatteista kuin sukat ja trikoopaita. Jee!

Seuraavalla listalla on yrityksiä, joiden tuotteet täyttävät kaksi kriteeriä: ne edustavat joka päivä välttämättömiä perusvaatteita perusmallisina (esim. T-paidoissa haen yksivärisiä ja kikkailuttomia) ja ne ommellaan Suomessa.

Tämä on siis yhdenlainen hyvisten lista. Toisenlaisiakin kriteerejä voisi käyttää. Mukaan ei ole otettu sellaisia yrityksiä, jotka teettävät vain osan vaatteista Suomessa, vaan tässä on nyt haettu työn osalta täyttä kotimaisuusprosenttia.

Listaa varten ei myöskään ole syynätty sitä, mistä materiaali tulee ja miten se on tuotettu, vaikka sekin on tärkeä kysymys.

Täydennysideat ovat tervetulleita!

Sukkahousut ja leggingsit
 • Merineule (bambu- ja puuvillaleggingsejä Kustavista)
 • La Pirouette* (trikoita urheilumateriaaleissa Tampereelta)
 • Kaino (merinovillaleggingsejä Köyliöstä)
 • Second Chance (leggingsejä myös capreina ja kuvioilla Fiskarsista)
Kerrastot
 • Finnsvala (lämpö- ja teknisiä kerrastoja Kärsämäeltä)
 • Ruskovilla (merinovilla-, villasilkki- ja silkkikerrastoja Artjärveltä)
 • Tam-Silk (pitkiksiä, aluspaitoja ja alushameita Kangasalta)
 • Delffi (merinovillakerrastoja Tampereelta, bonuksena uimapukuja!)
Rintaliivit
 • La Pirouette* (urheiluun soveltuvia toppeja Tampereelta)
 • Tyra Therman (ylellisiä ja melko erikoisia rintaliivejä Helsingistä)
Yksiväriset t-paidat
 • La Pirouette* (monipuolinen paitavalikoima Tampereelta)
 • Höö (mustia ja raidallisia t-paitoja Lahdesta)
 • Dama Design (pidempihihaisia t-paitoja ja tunikoja Turusta)
Alushousut
 • Tam-Silk (peittäviä alushousuja ja boksereita Kangasalta)
Sukat
Pitkähihaiset, yksiväriset trikoopaidat
 • La Pirouette* (monenlaisia ja -värisiä perustrikoopaitoja Tampereelta)
 • Merineule (puolipitkähihaisia puuvillapaitoja Kustavista)
 • Erja Raittinen (puolipitkähihaisia ja pitkähihaisia puuvilla-bambupaitoja Joutsasta)
 • Sampsukka (monenlaisia trikoopaitoja Joensuusta ja Nastolasta)

*Piruetti-liike myy myös maahantuotuja tuotteita, mutta sen oman La Pirouette -merkin vaatteet leikataan ja ommellaan myymälän yhteydessä Tampereella.

Listaa päivitetty 3.12. Listalla aluksi ollut Kude Design ompeluttaa tuotteensa Virossa, vain Vekki-neuleliivit tehdään Suomessa. Sidoste puolestaan valmistaa 70 prosenttia tuotteistaan Tampereella, loput muualla Euroopassa. Sen Suomessa valmistetut tuotteet on merkitty avainlipulla.

Edit 25.11. Muokkasin otsikoita niin, että käy ilmi, että paitalistalla on niitä yrityksiä, joiden mallistossa on ainakin yksi yksivärinen t-paita tai trikoopaita. Monilla niistä on mallistoissaan myös kuviollisia, mutta jos vain kuviollisia paitoja tarjoavat yritykset ottaisi tähän mukaan, lista ei enää auttaisi sitä, joka etsii niitä kaikista yksinkertaisimpia, jopa hiukan persoonattomia perusvaatteita.

Advertisement

40 kommenttia artikkeliin ”Täältä saat kotimaisen trikoopaidan

 1. Kiitos koonnista! Tämä tuli juuri sopivaan aikaan, olen nimittäin ehjiä leggingsejä vailla. Suunnittelin jo tavanomaiseen vaateliikkeeseen menemistä, mutta taidanpa miettiä uudelleen.

  • Ole hyvä, kiva jos on hyötyä! Olin itsekin aika innostunut siitä, että leggareita löytyy suomalaisina – tätä en tiennyt ennen kuin yksi ystäväni rupesi Facebookissa kokoamaan yhteistilausta Merineuleelle.

 2. Tosi hieno lista, muutama ihan uusi tuttavuus joukossa! Ehdotan Helsingin villasukkatehdasta (vaikka en ole vielä testannut heidän sukkiaan).

 3. Kiitän! Mä olin yllättynyt, että näitä löytyi näinkin paljon – varmaan lisääkin on, mutta monet ovat taitavia salaamaan itsensä. Esim. tuo La Pirouette ol iloinen yllätys, koska heillä on varsin laaja valikoima monenlaita perusvaatteen ja urheiluvaatteen yhdistelmäksi kelpaavaa.

  Helsingin villasukkatehdas on mulle ihan uusi tuttavuus, kuulostaa ihanalta! Lisään listaan.

  • Kiitos vinkistä, toivottavasti on! Amarhan kuuluu Nansoon nykyisin, mutta pitääkin selvittää, tehdäänkö kaikki nuo sukkikset (ja sukat?) edelleen Torniossa.

   • Nanso Groupin sivuilla oli maininta, että tuotantoa on Nokialla, Torniossa ja Tallinnassa – siis itse asiassa Nanson perusvaatteistakin varmaan ainakin jotkut kuuluvat tälle listalle.

 4. Elina, totta. Eetti ry:n taannoisesta selvityksestä ilmenee, että Nanso Groupin (Nanso, Black Horse, Finnwear, Amar, Norlyn, Vogue) myymistä tuotteista 60 prosenttia valmistetaan Suomessa TAI Virossa Nanson omilla tehtailla.

  Aika hyvin siis on asia, mutta varma ei voi olla, missä sieltä ostettu paita tai kalsonki on tehty (siksi ei oo listalla). 30 prosenttia Nanso Groupin vaatteista tehdään ns. riskimaissa (Kiina, Intia, Turkki) ja 10 prosenttia valmistavat yhteistyökumppanit EU:n alueella.

  Sitä en (toistaiseksi) tiedä, onko jollakin Nanson brändeistä, esim. tuolla Amarilla, korkeampi kotimaisuusprosentti kuin muilla. Selvittämisen arvoinen asia!

 5. Tekisipä joku näistä, vaikka Tam-Silk tai Ruskovilla, vielä yksivärisiä yöpaitoja villan ja silkin yhdistelmästä. Toiveena pitkät hihat, pituus yli polven, malli ei mikään teltta vaan joustavasti vartaloa myötäilevä. Tällaista olen etsinyt jo useamman vuoden…

  • Oi, tuo kuulostaisi ihanalta. Ostaisin myös! Toivoisin vielä, että matsku olisi sellaista, ettei se väsyisi heti, vaan pysyisi kuosissaan vaikka pesusta olisi vähän aikaakin.

 6. Paluuviite: Tiedossa hankintoja | SOPIVASTI

  • R-Collection ompeluttaa pitkälti Virossa, vaikka kotimaisuusaste on muuten korkea. Pitäisi tehdä lisää listoja, joissa painottuisivat muut asiat kuin ompelumaa – se ei todellakaan ole mikään ainoa eettisyyskriteeri.

 7. Noi on hyviä! Huskyllä siis Suomessa valmistettuja pipoja, Reinokaupalla tohveleita. Sidosteen tuotteista 70 prosenttia valmistetaan Suomessa, se ei siis ole ihan takuusuomalainen vaikka hyvin lähellä onkin.

 8. Kiitos listasta! 🙂 Neulevaatteita valmistava Kaino suunnittelee & neuloo kaikki tuotteensa Köyliössä. Värikkäämpien ja kuviollisten neuletuotteiden lisäksi valmistamme myös yksivärisiä perusneuleita, kuten vaikkapa legginsejä ja paitoja.

  http://kaino.fi/

 9. Vuoriortta on kotimainen Avainlippu-mallisto 🙂
  Luomupuuvilla-kankaamme neulotaan, painetaan, ommellaan, viimeistellään ja pakataan Suomessa. Sukkahousumme ovat suurilta osin neulottu Suomessa, myös painatus, viimeistely ja pakkaus tapahtuu Suomessa. Vuoriortan bambusukat ja koivukorut valmistetaan niinikään alusta loppuun Suomessa. Vielä meitä kotimaisia löytyy, vähän mutta löytyy 🙂
  Mm. täältä lisää vinkkejä:
  http://www.iltalehti.fi/muoti/2014040818195942_mu.shtml

 10. Hei,

  pidämme Turussa Kaisla nimistä myymälää. Kaikki Kaislassa myytävät vaatteet ja asusteet ovat Suomessa luonnonmateriaaleista valmistettuja. Valikoimaamme kuuluvat mm. jo edellä mainitut Kaino ja Ruskovilla. Jos ihan trikoopaidoista puhutaan niin meillä on myynnissä myös tamperelaisen Unican bambupaitoja, Anneli Keinosen (Sastamala) puuvillapaitoja, turkulaisen Dama Designin bambu- puuvilla- ja pellavaneulospuseroita / tunikoita sekä helsinkiläisen Vieton bambu ja luomupuuvillapaitoja.

  Lisäksi meiltä löytyy esimerkiksi Sodankyläläisen Piritan pellavaneulevaatteita (paljon muutakin kuin paitoja) sekä mm. Pietarsaarelaisen Noolanin mallisto, joka sisältää laajan valikoikan vaatteita pellavasta ja villasta, myös paitoja ja tunikoita.

  Omat verkkosivumme http://www.kaislamyymala.fi ovat päivityksen alla (rakennamme verkkokauppaa), lisätietoa meistä löytyy myös http://www.facebook.com/kaislamyymala.

  Tässä myös linkkejä valmistajien omille verkkosivuille:

  kaino.fi
  ruskovilla.fi
  unicafashion.fi
  annelikeinonen.fi
  damadesign.fi
  vietto.fi
  pirita.fi
  noolan.com

  Tarkennukseksi vielä, että materiaalithan tulevat ulkomailta, koska ne eivät täällä kasva. Siinäkin on eroja tuleeko materiaali Suomeen lankana, jolloin myös neulos valmistetaan Suomessa vaiko valmiina kankaana. Kaikissa edellämainituissa yrityksissä suunnittelu, kaavoitus, leikkaus, ompelu ja viimeistely on suomalaista työtä.

  Lisäksi vielä sukista:
  Ruskovillan silkkisukat ovat poistuneet valikoimasta, mutta merinovillaisia sukkia heillä on edelleen. Kaislasta löytyy myös Paraislaisen Helmiveneen alpakkasukkia, jotka valmistetaan Suomessa.

  • Kiitos, mahtava lista! Kävinkin tätä juttua kirjoittaessani nettisivuillanne mutta en oikein saanut selville, mitkä noista merkeistä tekevät ihan perusvaatteita (näitä yksivärisiä trikoopaitoja ja muita). Lisäsin nyt Dama Designin, jolla näkyi olevan mallistossa musta perustrikoopaita. Hienoa, että teille on tulossa verkkokauppa, se varmaankin helpottaa selvitystyötä!

   Hyvä huomautus on tuokin, että osa materiaaleista tulee Suomeen lankana ja osa valmiina neuloksena. Siinäkin on siis eroja.

  • Erja Raittisesta en ollut koskaan kuullutkaan, kiitos vinkistä! Hänellä olikin tosi kivoja perusmallisia trikoopaitoja mallistossa, lisäsin listaan. Anu Pylsyllä sen sijaan näyttää olevan vain kuviollisia vaihtoehtoja, joten hänen tuotteensa kuuluisivat uudelle listalle – mutta aika perusmallisilta nuokin kyllä näyttävät! Hyvä tietää, että hänellä on myös vaatteita, tiesin vain sisustustekstiileistä.

 11. Sampsukka valmistaa kaikki tuotteensa Suomessa ja on saanut näin avainlipun! Mahtava lista!

 12. Moi! Mahtava lista, kiitos! Kurikkalainen Storyteller tekee merinovillavaatteita, ja mallistossa on myös ohuita yksivärisiä merinoneulepaitoja.

 13. Mukava kuulla, että olet ”eksynyt” Kaislan sivuille, jotka tosiaan toivottavasti jatkossa ovat informatiivisemmat ja paremmat. Tuo mainitsemani Unican bambupaita on myös sellainen kuvioton ihan peruspaita, siitä tosiaan ei valitettavasti taida olla kuvaa…

  Hieno lista, kiitos Dama Designin lisäämisestä mukaan 🙂

  Ps. Ruskovillan kerrastoihin lisäykseksi vielä sellainen tieto, että tekevät kerrastoja myös 100% silkistä sekä lasten kerrastoja luomupuuvillasta.

 14. Hei, iso kiitos tästä listasta! Tilasin jo Ruskovillalta kerrastoja, ja täytyy tsekata noita toisiakin 🙂

 15. Moikka Laura! Saanko käyttää tekemääsi isoa selvitystyötä apuna fb-ryhmässäni Kotimaisten tuotteiden vinkkiryhmä?:)

 16. Ommellinen sekä Kimperi valmistavat leggingsejä ym.! Kankaiden alkuperää en tiedä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s