Huutoa otsikoista

Tunnustan: olen vähän koukussa Huuto.netiin. Viime aikoina olen himoinnut sohvaa.

Palvelu on loistava siksi, että se on ilmainen, aktiivinen ja suomalainen. Tarjontaa on paljon (tätä kirjoittaessani avoinna on 1 266 365 kohdetta!), joten hyvien löytöjen tekeminen on suorastaan todennäköistä.

Huuto.netissä asiointia hankaloittaa kuitenkin yksi tekijä. Se on tapa esitellä tuotteita – tai oikeastaan se, että mitään yhtenäistä tapaa ei ole.

Aarteet pitää löytää hyvin vaihtelevanlaatuisten otsikoiden takaa. Ne eivät aina kerro kohteesta mitään. Hakusanalla sohva Huuto.netistä löytyy yli 1100 kohdetta. Erottautuminen kannattaisi, sillä harva ostaja etsii ihan mitä tahansa sohvaa. Hakutulokset ovat kuitenkin esimerkiksi tällaisia:
”Sohva”
”Erittäin mukava ja näyttävä sohva”
”sohva KATSEENVANGITSIJA !!”
”*^*^*^*JULKISEN TILAN SOHVA*^*^*^* (2 kpl)”

Aika turhauttavaa. Etsin siroa sohvaa, kenties 50–60-lukujen muotoilua. Pelkän Sohva-otsikon takaa voi kuitenkin löytyä mitä tahansa – vaikkapa Suomi-Soffan moderni divaanisohva viime vuosikymmeneltä tai juuri se etsimäni aarre. Subjektiiviset luonnehdinnat kuten ”mukava”, ”kaunis” tai ”näyttävä” eivät yleensä kerro yhtään enempää, saati HUUTAMINEN tai erikoismerkkien käyttö.

Ilmoitusta laadittaessa palvelu kehottaa kirjoittamaan kohteelle ”kuvaavan otsikon”. Neuvoja voisi olla enemmänkin. Minusta hyvä Huuto.net-otsikko kertoo tuotteen kannalta tärkeimmät faktat. Niitä ovat vastaanpanemattomat asiat kuten väri, mitat, ostopaikka, tyyli ja kunto. Nämä auttaisivat ostajaa jo paljon ja suuntaisivat ilmoituksen oikealle asiakaskunnalle.

Huuto.net-kielen erikoisuus on se, että myös kohteen sijainti ja mahdollinen hintavaraus (HV) voivat olla oleellisia tietoja. Näissä otsikoissa onkin (kielioppivirheistä viis) jo ajatusta:
”Beige 3istuttava sohva alcantekangas-jäljitelmää Turku eiHV”
”Sohva kukkakankaalla 195x85x70”

Itse ilmoituksen soisi täydentävän otsikon tietoja. Hämmästyttävän usein esimerkiksi mitat puuttuvat ilmoituksesta kokonaan, vaikka ne ainakin huonekalujen kohdalla ovat ehdotonta perustietoa. Lisäksi minusta on turha laatia ilmoitusta, jos ei vaivaudu ottamaan kuvaa kauppaamastaan tuotteesta.

Ostajan kannalta paras tapa löytää Huuto.netistä aarteita klikkaamatta tuhatta kertaa on hyvä hakusana. Se kannattaa myyjänkin huomioida, sillä tarkalla hakusanalla pelkät sohvat karsiutuvat kokonaan pois. Siis: Jos etsit design-sohvaa, käytä sitä hakusanana. Jos myyt design-sohvaa, kerro se otsikossa. Hakiessa kannattaa kuitenkin harjoittaa tiettyä epäkieliopillisuutta. Design sohva löytää yleensä paljon enemmän tuloksia kuin design-sohva.

P.S. Etsintäni tuotti tulosta. Sohva löytyi lopulta otsikolla ”Sohva, tanskalainen, design Hans Olsen 1960-luku”. Se on täydellinen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s