Parhaat vaatteeni: Naf Naf -mekko

 • Merkki: Naf Naf
 • Materiaali: 75 % puuvillaa, 25 % polyesteriä
 • Valmistusmaata ei lue pesulapussa.
 • Ostettu: 1990-luvun puolivälissä. Ostohinnasta ei mielikuvaa, tuskin kovin kallis.
 • Hinta per käyttökerta tähän mennessä: todennäköisesti alle 10 senttiä

Blossom Russo tv-sarjassa Kullannuppu (1990–1995) oli kiinnostava tyttöhahmo, jolla oli ihania vaatteita. Blossomin jalanjäljissä minunkin oli saatava raidallinen mekko. Olin yläasteikäinen.

Se mekko on tuossa kuvassa ja yhä ahkerassa käytössä.

Valitettavasti en muista ostotapahtumaa, mutta merkistä päätellen mekko löytyi ulkomailta, ehkäpä Ranskasta vuonna 1996. 90-luvulla Naf Nafia ei myyty Suomessa.

Tämä lempivaate on siis ennen kaikkea kestävää laatua, mutta tykkään myös sekä mallista että raitakuosista vieläkin. Kangas tai muoto ei ole mennyt parissakymmenessä vuodessa miksikään (olen jo heti aluksi leikannut spagettiolkaimet poikki ja solminut ne lyhyemmiksi, mikä on ainoa esteettinen haitta). Ei nyppyjä, ei kiertäviä saumoja eikä repeämiä. Miten tämä on edes mahdollista?

Mietitäänpä. Mekko on kapeamallinen eikä helma siis jää helposti kiinni mihinkään. Vasta valokuvatessani sitä huomasin, että paksuhkossa, hengittävässä trikoossa on neljännes polyesteriä. Olin pitänyt kangasta kokopuuvillana. Ehkäpä synteettinen vahvistus tässä kohtaa tuo kestävyyttä. Polyesteri on tässä sellaista nykyään harvoin tavattua, ei-nyppyyntyvää laatua, ja puuvillakin loistokamaa. Ehkä se on pitkäkuituista, kun ei nyppyynny? (Nyt loppuu asiantuntemus, mutta jotakin tällaista muistelen viisaampien kirjoituksista.)

On myös myönnettävä, että vaikka tämä vaate on vanha, superkovaa käyttöä ei kesämekolle Suomessa tule. Käyttökertoja on parikymmentä vuodessa. Lisäksi tämä mekko on vain perusarkeen sopiva, mutta toisaalta kesälomalla ei juuri virallisempaa kaipaakaan. Aivan oiva vaate maaseutumatkailuun tai kotona oleiluun lämpimänä päivänä. Säärimitta on tosi toimiva, ei liian paljastava ja tarvittaessa hiukan lämmittävä.

Tätä mekkoa voi hyvin myös kerrospukea. Tänä kesänä sen yläosana on usein ollut ohut paitapusero –  en oikein enää osaa julkisesti esiintyä tuollaisissa rimpulaolkaimissa.

Mekon pitkäikäisyyteen vaikuttanee myös se, että se on helposti konepestävä eikä tarvitse koskaan silitysrautaa.

Tämä mekko on syy siihen, että etsin aina maksimekoista samaa hiukan painavaa ja läpinäkymätöntä materiaalia. Turhaan. Saman malliset mekot tapaavat olla ohuehkoa viskoosia ja vielä sellaista laatua, joihin nypytkin ilmestyvät vain katsomalla. Ärsyttävää!

Joskus tuntuu, että 90-luvulla asiat olivat vaaterintamalla paljon paremmin, vaikka valmistusmaita ei kovin taajaan vaatteisiin merkittykään. Mitäpä merkitsemään, kun selvää oli, että ne tulevat omasta maasta tai ainakin jostakin aika läheltä.

Minulla on omien vaatteideni perusteella sellainen arvelus, että nykyiset pikamuotiketjutkin tuottivat parikymmentä vuotta sitten ihan kohtuullista ja joskus jopa loistavaa laatua. Voivat tietenkin nykyäänkin tuottaa, jos tietää, mitä ostaa (hyvät löydöt sopii paljastaa!) – kaoottiset vaaterekit eivät vain varsinaisesti hengi laadukkuutta.

Nykyisestä Naf Nafista minulla ei ole hyvin palvellutta villahuivia enempää kokemusta. Pariisissa pyörähdin välillä liikkeessä, mutta kovin pikamuotihenkiseksi tuo tuntui musiikkia myöten menneen. En viihtynyt pitkään. Miinusta siitä, että nettisivut eivät vaikuta kertovan vaatteiden tuotantoketjusta sanaakaan. Sellainen on nykyään hävytöntä.

Vaate voi näyttää kaupan rekissä tai ensimmäisellä käyttökerralla vaikka kuinka ihanalta, mutta minua kiinnostaa se, miten se palvelee vuosien käytössä. Tämä arvio on Parhaat vaatteeni -sarjan kolmas osa. Miksi vaatteita ei voisi arvioida yhtä hyvin kuin kirjoja tai teknisiä vempeleitäkin?

Advertisement

8 kommenttia artikkeliin ”Parhaat vaatteeni: Naf Naf -mekko

 1. Kiva mekko ja on kyllä hyvin kestänyt! Naf Naf on nykyään minusta aivan karmeaa laatua. Vain pari juttua olen ostanut, mutta näkee sen jo henkarilla että tuo ei tule kestämään… niin että olen jättänyt.

  • Onneksi joistakin vaatteista tosiaan näkee jo henkarilla, että ei kestä. Nykyään myydään paljon valmiiksi nyppyistä tai vähintäänkin sellaista hahtuvapintaista kamaa, josta näkee että kuidut ovat jo siinä vaiheessa katkeilleet. Ei kiinnosta sellainen.

 2. Kiinnostavia nämä sinun vaatejuttusi.

  Samana vuonna minäkin ostin Ranskasta oman nafnafkukkamekkoni ja se päällä liihottelin ainakin kymmenen seuraavaa kesää. Taisin itse kasvaa tyylistä ulos, mekko olisi kestänyt kauemminkin.
  Sama tason alasajo käynyt mm. Benettonilla. Muistan kuinka nuoruudessani ne olivat himottuja laatuvaatteita, tänään niihin ei edes vilkaise.
  Ihan samat havainnot siis kuin sinulla; nykyään ketjuliikkeiden rekit ovat täynnä vain kelvotonta lumppua.
  Surullista kuinka tänään määrä korvaa laadun niin monessa asiassa.

  • Tässä mekossa ehkä hämmästyttävintä on se, että tyyli toimii mulle vieläkin. No, vaatteita tuli teini-iässä osteltua sen verran paljon, että hyvä kun sentään yksi vielä toimii.

   Benetton-himo oli minullakin joskus. Muistan kyllä huomanneeni jossain vaiheessa, että hinta–laatu ei niissä lopulta oikein pelittänyt. Se taisikin sitten olla ensimmäisiä merkkejä, joita aloin aktiivisesti vältellä.

 3. Liivia mainitsi Benettonin ja oon samaa mieltä. Silloin sikaa sitten niiden neuleet tehtiin Italiassa. Käsittääkseni kaikki. Muistan kun äiti toi matkaltaan yhden mulle ja se kesti tosi kauan.

  • Tämä valmistusmaakysymys on mielenkiintoinen. Että vaikuttaako se oikeasti paljon. Ovathan ihmiset varmaan ompeluhommissa taitavia ympäri maailman, mutta nykyään taitaa monissa vaatetehtaissa – ja erityisesti superhalpamaissa – olla melkoinen paine ja stressi tehdä tosi nopeasti. (Mm. kiinnostavassa True Cost -dokkarissa haastatellut ompelijat puhuivat tästä.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s