Luomua taviksen kukkarolle

Taloyhtiön talkoissa tulivat eilen puheeksi ruoka-asiat. Useampikin naapuri oli innostunut suosimaan luomua. Yksi pariskunta oli jopa hakenut maitonsa ja hunajansa suoraan tilalta.

Itsekin söisin mieluusti luomua ja lähellä tuotettua. Olen tilannutkin joskus satsin Svarfarsin tilan kaupasta. Autottomana ihmisenä arvostan sitä, että joku tuo ruoat suoraan kotiin.

Nyt heräsi ajatus, että taloyhtiön luomuintoiset voisivat jotenkin yhdistää voimansa. Jospa yhteistilaaminen laskisi hintoja. Luomukaupoissa tuotteet ovat nimittäin yksittäiselle kuluttajalle niin kalliita, että en voi olla miettimättä: onko tämä todella se hinta, joka laadukkaasta ruoasta pitää maksaa? (Olen pohtinut asiaa aiemmin täällä.) Läheiseltä Eat&Joy Maatilatorilta maltan ostaa lähinnä Saloniemen Juustolan vuohenmaitoa joskus herkuttelumielessä.

Jotkut kertovat netissä ostavansa ainakin kananmunia ja maitoa suoraan tiloilta hyvin kohtullisilla hinnoilla. Haluaisin tietää, onko moinen mahdollista autottomalle helsinkiläiselle. Keskustelupalstoilta ja muutamasta artikkelista bongasin tiedon, että ainakin Bisan tila Sotungissa myy maitoa suoraan, ja hinta on euron litralta. Luonnollisesti tilalla ei ole verkkosivuja, joten tieto on peräisin Juhanin blogista (kiitos!). Kananmunia taas löytyisi Lassilan tilalta Tuusulasta. Vähän epäselväksi jää, onko muillakin tiloilla selkeitä ja toimivia myyntiaikoja, tai voiko tuotteita tilata isompia eriä.

Toivoisin kovasti, että myös maatiloilla havahduttaisiin verkkosivujen merkitykseen. Mallia voisi ottaa vaikka jo mainitsemistani Saloniemen Juustolan kodikkaista ja informatiivisista sivuista. Luomu- ja lähiruokaintoilijoita tuntuisi olevan, mutta ainakin minun intoani laannuttaa nyt kovasti informaation saamisen vaikeus. Luulen, että juuri siksi suuri osa ihmisistä myös kuvittelee luomun tai lähellä tuotetun maksavan aina ihan hirveästi. Me emme tiedä. Eat&Joyssa – jossa lähielintarvikkeiden hinnat ovat hyvin esillä – vuohenmaito maksaa 3,50 euroa litralta. En haluaisi uskoa sen olevan ainoa totuus.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Luomua taviksen kukkarolle

 1. Oletko huomannut tällaisen kaupan: http://www.makumaku.fi/
  Helsingissä on parikin noutopistettä, ja lisäksi kotiinkuljetusmahdollisuus (5 eur).

  Emme ole vielä kokeilleet, mutta jotain voisi tilata. Hinnat ovat tosin sielläkin korkeahkoja, mutta mahdollisuuksien rajoissa.

  Yksi vaihtoehto on tietty kasvattaa kasviksia kesäaikaan itse. Joissain helsinkiläisissä taloyhtiöissä puuhaan on ryhdytty kimpassa.

  Kiikalassa ja Kirkkonummen takapihalla on nyt melkoiset viritelmät yrittejä, juureksia, kesäkurpitsaa ja papuja, katsotaan mitä maasta nousee!

  t. Joonas

  • Olen kyllä kuullut Makumakusta, mutta nyt vasta kävin kunnolla tutustumassa – kiitos kun muistutit! Siellähän on tosiaan hyvät valikoimat. Hinnat kyllä suolaisia, mutta niin muuallakin. Voisin kokeilla! Hintojen takia tosin on vähän niin, että arkiruoiksi useimpia tuotteita on vaikea kuvitella.

   Meillä on myös tuossa pihassa alkeellinen yrttimaa. Sinne ovat löytäneet tiensä lähinnä kaupasta tuotujen yrttien jämät. Katsotaan, onko siitä hyödyksi asti – kasvattaminen on yhtäkaikki kivaa! Toivottavasti te saatte hyvän sadon, ainakin nyt on tonttia, missä kasvattaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s