Vaatevuosi 2023

Kuten jo yli kymmenenä vuonna, viimekin vuonna laitoin ylös kaikki vaateostokseni. Ajatukseni tämän tavan taustalla on, että haluan pysyä kärryillä kulutuksestani, ja vaatteet kertovat siitä aika hyvin. Muihin asioihin minulla menee paljon vähemmän rahaa, sillä en ole innokas sisustus- tai harrastuskamppeiden ostelija.

Viime vuonna osallistuin (tietenkin!) Viiden vaatteen vuosi -haasteeseen. Siinä ajatuksena on pitäytyä sellaisessa kulutuksessa, jonka planeetta kestää: siis ostaa korkeintaan viisi vaatetta vuodessa uutena. Alusvaatteita, sukkia tai muita hyvin kevyitä vaatteita ei haasteeseen laskettu.

Minulle haaste ei ollut kovin vaikea toteuttaa, koska olen jo aiemmin tottunut ostamaan lähes kaiken käytettynä. Viime vuonna ostin kaksi vaatetta uutena: talvikengät hajonneiden ja pieneksi käyneiden tilalle ja pitkän sadetakin päiväkotimatkoja varten. (Lisäksi ostin uutena rintsikoita, sukkia ja yhdet villasormikkaat. Näitä en laske haasteeseen.)

Yhteensä ostin kuitenkin 19 vaatekappaletta (luvussa ei ole alusvaatteita ja sukkia mukana). Tähän sisältyy kolmet kengät (kengänkokoni kasvoi mystisesti viime kesän korvalla). Käytettynä siis ostin aika paljon. Palasin vuoden alussa vanhempainvapaalta työelämään, ja uusille, ihmisten ilmoille sopiville vaatteille oli tarvetta. Käytettyjä vaatteita ostin ylivoimaisesti eniten Emmystä.

Rahaa kului yhteensä 503 euroa eli kuukaudessa noin 42 euroa. Rintsikoita (2) ja sukkia (4) oli tästä 86 euroa. 19 vaatteeseen meni siis 417 euroa. Keskimäärin maksoin yhdestä vaatteesta 22 euroa.

Kokonaiskulutukseni on iso tai pieni, näkökulmasta riippuen. Se ylitti yli puolella edellisen vuoden vaatemenoni, jotka tosin olivatkin ennätysalhaiset. Suomen Tekstiilin ja Muodin tuoreen tilaston mukaan keskivertosuomalainen käytti vuonna 2022 vaateostoksiin 730 euroa vuodessa ja lisäksi kenkiin 129 euroa, siis yhteensä 859 euroa. Tosin luku ei kerro koko totuutta: siinä ei ole mukana markettivaateostoksia, kuluttajien välistä kauppaa eikä ulkomaisia nettikauppaostoksia. Keskivertoon verrattuna kulutukseni on joka tapauksessa aika maltillista. Se on pyrkimyksenikin.

Tänä vuonna haaveilen ostavani ihan kaikkea, myös secondhand-vaatteita, mahdollisimman vähän. Haluan kääntää ajatteluani kulutuksesta muihin asioihin, kuten paperikirjojen lukemiseen ja kirjan kirjoittamiseen. Olen nimittäin huomannut, että käytetyn tavaran etsiskelyyn ja ostamiseen (ja varmaan uudenkin) menee tosi paljon aikaa – tai ainakin käytän siihen enemmän aikaa kuin haluaisin.

Olen oppinut, että paljon tarpeellista saa ilmaiseksi naapurustosta, mutta jotakin on ostettava: juuri hankin esikoiselle Kierrätyskeskuksesta luistelukypärän mystisesti kadonneen edeltäjän tilalle. Mutta silti, kenties, välttämättömiä tarpeita on lopulta varmaankin aika vähän. Hauska nähdä, olenko oikeassa.

4 kommenttia artikkeliin ”Vaatevuosi 2023

  1. Hei Laura, olen kiinnostunut seuraamaan vaatteideni kulutusta minäkin. Tosin rahaa kului huomattavasti enemmän. Alkava vuosi voi olla helpompi kun tiedostan tarvitsevani lähinnä alusvaatteita. Seuraatko sinä vaatteiden käyttökertoja? Jos niin teet, niin millä tavoin? Terv. aloittelija

    • Moi Tuuli! Tämä kulutuksen seuraaminen on kyllä ollut kiinnostavaa! Itse en ole seurannut vaatteiden käyttökertoja, vaikka joskus kyllä aloitin listaamaan niitä puhelimeni muistiinpanoihin. Ei viitseliäisyys riittänyt, ei muodostunut rutiinia. Mutta olisihan se kiinnostavaa. Ihan vain aloittamalla seuraamisen joskus (olisiko sitä muutaman kuukauden kestänyt) tajusin, että oikeassa elämässä en ole mekkoihmisiä, vaikka haaveissani tai mielikuvissani saatan ollakin.

      • Kiitos! Ehkä en seuraa sitten sitä muuten kuin että kaikkia vaatteita tulisi suhteellisen tasaisesti käytettyä. Yritän myös laittaa ylös koska vaatteet on ostettu. Tämä on itselleni suhteellisen uusi asia, mutta tästähän näkee jatkossa kauanko vaatteet yleensä kestävät itsellä. Vanhoista ei tosin muista selkeästi koska ne on hankittu. Onneksi muutama pitkäkestoinen vaate on matkassa mukana.

      • Kaikki tilastointi on kyllä tosi kiinnostavaa. Huomaan vaatekaappia karsittuani, että aika hyvin muistan mistä mikäkin vaate on peräisin. Ostoajankohta kyllä unohtuu, ellei sitä laita ylös!

Jätä kommentti