Vaatevuosi 2022

Oli parsinnan vuosi. Nämä villasormikkaat ostin Edinburghista viisi vuotta sitten.

Viime vuonna kulutin vaatteisiin noin 214 euroa. Se on todella paljon vähemmän kuin koskaan aikaisemmin (lukuja edellisiltä vuosilta löytyy aihetunnisteen vaatevuosi alta).

Tällä rahalla ostin 14 vaatetta tai kenkäparia ja lisäksi 11 alusvaatteeksi laskettavaa: sukat, aluspaidan, kahdet sukkahousut ja seitsemät alushousut. Tavakseni on tullut ostaa lähes pelkästään käytettyä. Viime vuonna ostin uutena (siis uusien tavaroiden kaupasta) yhden aluspaidan ja kahdet sukkahousut. Ostoksia on tänä vuonna sen verran maltillisesti, että taidanpa käydä ne läpi yksi kerrallaan. Kolme tähteä loisto-ostoksille.

:: R-Collectionin valkoinen t-paita 8,70 e ***

Olen löytänyt itselleni sopivan t-paitamallin ja metsästän näitä silloin tällöin käytettynä. Tämä oli kevät-kesällä niin paljon käytössä että ei ole enää täysin siisti.

:: Lyhythihainen valkoinen aluspaita 26 e **

Ostin paikallisen, perinteikkään vaatemyymälän loppuunmyynnistä, koska halusin osallistua tähän merkittävään tapahtumaan. Ei ihan sellainen kuin olin ajatellut – pitäisi olla tumma – mutta ajaa asiansa tiukkojen neuleiden alla ja sentään eurooppalaista tekoa.

:: Mustat Lee-farkut korkealla vyötäröllä 15 e ***

Tajusin vihdoin, että farkut voivat olla tosi mukavat. Nämä paikallisesta kierrätysryhmästä löydetyt löysät farkut ovat olleet päällä melkein koko ajan. Täsmälleen minun kokoni, ja makeet!

:: Muji-raitapaita 1,50 e **

Ostin paikalliselta kirppikseltä yöpaidaksi. On ollut paljon käytössä, vähän lyhyt kyllä.

:: R-Collectionin vaaleanpunainen t-paita 6,25 e ***

Ostin, koska tuli vastaan, en valtavaan tarpeeseen. Mutta tämäkin on ollut paljon käytössä. Mulle passeli malli. 

:: Makian musta mekko 44 e **

Ostin hautajaismekoksi, koska vanha tätä virkaa toimittanut vintageliivimekko ei tuntunut enää omalta. Täytti hyvin tarkoituksensa, mutta muuta käyttöä tälle ei ole ollut (enkä osaa käyttää enää mustaa). Pidän kaapissa seuraavien hautajaisten varalta. Ja naapuri lainasi tätä kerran hautajaisiin, jes!

:: Sloggi-alushousut x 7 34 e ***

Alushousuni alkoivat hajota päälle ja päätin kokeilla niidenkin ostamista Torista. Tämä seitsemän kappaleen setti löytyi jonkin aikaa hakuvahdittuani 90-luvulta peräisin olevissa paketeissaan, Anttilan hintalapuilla varustettuina, varmaankin jonkun mummon jäämistöstä. Täydellistä! Sata tähteä!

:: Mujin vihreä puuvillahame 3,50 e *

Mulla on yksi paljon käytetty pitkä puuvillahame vuodelta 1996, ja se on kohta täysin riekaleina. Ostin tämän toiveenani, että se voisi korvata vanhan. Mutta ei oo yhtä hyvä. Käytin kesällä jonkin verran, mutta katsotaan jääkö tämä kaappiin vai jatkaako matkaa. 

:: R-Collectionin lippis 15 e **

Kesällä lasten kanssa puistoillessa tuntui että täytyy olla hattu, joka ei ole lierihattu. Ostin siis kierrätysryhmästä urpolippiksen. En ole ihan sinut lippisten kanssa vieläkään, mutta kyllä tämä asiansa ajaa ja on vieläpä aika neutraali (minusta! Mutta mitä neutraalia on siinä, että lippiksessä on R-Collectionin logo? Ei mitään.).

:: Monkin harmaa collegepaita 4 e ***

Täydellinen heräteostos, jota olen käyttänyt tosi paljon. Hauska malli. Yllättäjä. 

:: Nakedin vaaleanpunainen t-paitamekko 3,50 e *

Tykkään pitkästä trikoomekosta yömekkona ja edellinen alkaa mennä täysin hajalle. Mutta tämä ei ollut kovin hyvä, kireä vääristä paikoista. Väri on nätti ja olen käyttänyt, koska yöllä ei ole niin väliä, mutta joo – olisin voinut jättää hyllyyn. Vuoden huonoin ostos.

:: Trikoopaidat sininen ja vedenvärinen 1 e ***

Olin etsinyt perustrikoopaitoja pitkään huonolla menestyksellä, kunnes nämä kaksi tulivat vastaan naapurikaupunginosan kirppiksellä. Hinta oli huomattavan huokea, malli ja värit loistavat – jes! Merkki taitaa olla Atmosphere ja laadulle pisteet, sillä näitä mainiokuntoisia paitoja on kyllä lappujen perusteella käytetty ihan kunnolla.

:: Raitaiset sukat 1 e **

Sukkamestarien nätit raitasukat kirppikseltä, laatu on huono sillä olen paikannut kantapäät jo kertaalleen. 

:: Lexingtonin vihreät pellavahousut 4 e **

Luottopellavahousuni on jo pariin kertaan paikattu, joten ostin vähän varalta nämä, kun sattui sopivan kokoiset ja nätit hyvään hintaan. Olen käyttänytkin jopa talvella näitä, mutta olisin selvinnyt ilmankin. 

:: Torstain harmaat ulkohousut 6 e ***

Nämä ostin korvaamaan joskus yli kymmenen vuotta sitten ostetut softshellit, joita olen vihannut koko ajan melkoisesti. Eivät ole mitään shelliä vaan puuvillaa ja polyesteriä. Ei tule kylmiä väreitä, ei kahise! (Mutta tarkalleen ottaen en olisi tarvinnut näitä, koska ne pahuksen softshellit kyllä olivat ehjät yhä.)

:: Levi’s-farkut 4,80 e ***

Ostoslistalla oli ollut pitkään kapeat, korkeavyötäröiset farkut. Leviksistä mulla on hyviä kokemuksia, ja kun nämä löytyivät, en jahkaillut (kokeilin toki). Nämä ovat olleet hyvät ja käytössä, vaikka materiaali herättää vähän kysymyksiä kestävyydestä: näissä on puuvillan lisäksi modaalia ja liikaa elastaania, 8 %.

:: Wolfordin ohuet sukkikset x 2 36,10 e **

Todella monta vuotta käytössä olleet Wolfordin juhlasukkikseni hajosivat joulukuussa. Ostin saman tien kahdet korvaajat, mikä oli ehkä hölmöä. Tiedän, että nämä ovat hyvää laatua, mutta käyttöä ei ole kovin paljon. Mutta tämän siitä saa kun tilaa verkkokaupasta ja ajattelee, että on tyhmää maksaa postit vain yhdestä tuotteesta.  

Mikä sitten on saanut vaatekulutuksen – nimenomaan siis vaatteisiin käytetyn rahan – vähentymään näin radikaalisti? 

Ainakin olen ajatellut entistä enemmän sitä, tarvitsenko jotakin todella. Minulla on esimerkiksi talvikengät, sellaiset mokkasaappaat, jotka olen ostanut ehkäpä lähes parikymmentä vuotta sitten. En valtavasti enää pidä niistä, ja ne kyllästyttävätkin. Olen kuitenkin ottanut asiakseni käyttää niitä ja korjuuttaa niitä suutarilla niin kauan kuin se on mahdollista (ja tajuan nyt, että olen kyllä tänä vuonna korjauttanut yhden laukun ja muutamat kengät, yhteensä 44 euroa). Vastustan kiusausta ostaa jotkin uudet nätit/kiinnostavat/eettisesti valmistetut, koska se tekisi näistä aivan hyvistä kengistä roskan. Harjoittelen sellaista ajatusmaailmaa, jota kuluttaminen ei valtaa kokonaan. Joskus se onnistuu, toisinaan ei, mutta vaatteiden kohdalla edistystä on tapahtunut. 

Olen myös ollut lähes koko viime vuoden vanhempainvapaalla ja todella pienituloinen. Se on pannut miettimään kulutusta entistäkin tarkemmin. Tietenkään vanhempainvapaalla tarpeetkaan eivät ole kovin ihmeellisiä, tai ainakin toiveissa on että ne ovat väliaikaisia (paidat joista rinnan saa nopeasti esiin, housut joissa voi mukavasti kontata vauvan perässä jne.). 

Lisäksi voi olla, että en vain jaksa ostaa itselleni vaatteita yhtä paljon kuin ennen. Osa tähän aihepiiriin varatusta energiasta menee lastenvaatteiden ajattelemiseen. Mielenkiintoista on, että olen käyttänyt yhden aikuisen ja kahden lapsen vaatettamiseen viime vuonna yhteensä 975 euroa, mikä on lähes saman verran kuin joskus olen käyttänyt vain omiin vaatteisiini (2014).

Entäpä tämä vuosi sitten? Osallistun toki Instagramissa trendaavaan, Aku Varamäen ja Julia Thurénin lanseeraamaan #viidenvaatteenvuosi-haasteeseen, mutta en usko sen tuottavan suuria ahaa-elämyksiä, koska siitä on aikaa kun olisin ostanut uutena viittä vaatetta. Hauska ja oikein hyvä haaste silti! Yritin miettiä, mitä sitten toivoisin vaateminältäni tänä vuonna, ja totesin, että olen kulutukseeni tällä tasolla aika tyytyväinen. En tehnyt viime vuonna täydellisiä virheostoksia, vaan kaikki olivat vähintäänkin hyviä yrityksiä. Kaikkea ostamaani olen myös käyttänyt. En ostellut liikaa, mutta toisaalta ostin kyllä silloin, kun mieleistä ja tarpeellista sattui vastaan. Hyvä balanssi! Hyvä minä!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s