Tahtoisin pukeutua kokovartalohuppuun

talvijopo

Viime talven olin poissa Suomesta. Se kostautuu nyt siten, että kuluva talvi tuntuu ihan mahdottomalta. Aina on kylmä! En halua mennä ulos! Ne viikon takaiset kauniit –20 astetta -päivät olivat ihan kauheita. Ehdin jo päättää, että tästä maasta pitää poistua pikimmiten.

Samalla tajuan, että minun on kehitettävä asennoitumistani. Suomi on tällainen. Enkä ole nyt just ihan heti taas lähdössä pois. Täällä suuri osa vuodesta on jollakin tavoin kylmää ja viimaista, ja usein sen päälle vielä harmaatakin. Siinä on varmaankin jokin viehätys… Ja täällähän elää ja voi hyvin se sanonta, että ”sää on pukeutumiskysymys”. Se ammutaan ilmoille heti, jos joku valittaa.

Helsingissä esitetään, että tämä olisi normaali eurooppalainen metropoli, jossa voi pukeutua normaaleihin vaatteisiin, ehkä nyt pitkillä kalsareilla höystettynä. Väitän, että oikeasti ei voi. Tai siis ei kannata, jos ei halua jäätyä. Olen asunut Suomessa lähes koko ikäni, mutta en tiedä, millaiset kerrokset täällä pitäisi päällensä vetää. (Auta armias maahanmuuttajaparkoja!)

Uusimmassa Huili-lehdessä Hailuotoon muuttanut valokuvaaja Aki Roukala totesi oppineensa vasta pohjoisessa pukeutumaan ja tajunneensa, että on palellut kolmekymmentä vuotta aivan turhaan. Haluaisin tietää, mitä hän pitää nykyään päällään. Laskettelupukua?

Miten ihmeessä yhdistää tyylikkyys ja lämpö? Voiko niitä yhdistää? En haluaisi lymyillä sisällä koko talvea, en ruikuttaa koko ajan enkä toisaalta vetää jalkaani perustoppahousuja (en edes omista sellaisia). Kehittääkö joku kivannäköisiä mutta oikeasti lämpimiä vaatteita? Kokovartalohuppuja, ehkä? Vai kerrospukeutuvatko kaikki muut suomalaiset jollain huippupätevällä tavalla? Vinkkejä otetaan vastaan.

Advertisement

13 kommenttia artikkeliin ”Tahtoisin pukeutua kokovartalohuppuun

 1. Oon tismalleen samaa mieltä tuosta Helsinki-asiasta. Oon nykyään sitä mieltä, että toppahousut ja toppatakki nyt vaan sattuu kuulumaan Suomeen ja niitä käytän, pääkaupungissakin.

  Tyylikkyys onkin sitten asia erikseen, mutta jos kerran lapsille tehdään niitä ohkaisia vaatteita jostain supermateriaalista niin miksei aikuisillekin vois olla? Kenkäasian ratkaisin käytettynä löytämilläni lapikkailla, sellaisilla joissa on sisällä lämmin karva. Ei luista ja on lämmin, komeemmat ku mitkään muut nahkasaappaat! Niin, ja karvalakki. Kyllä sellaista osaa tosinainen kantaa, kun vaan haluaa. Itselläni tosin on hieman erikoinen muovinen ratkaisu tällä hetkellä, jossa vielä erään firman logokin…

  • Kiva kun kommentoit! Näin löysin sun blogin, tosi mielenkiintoiselta vaikuttaa.

   Joillain lapsilla on tosiaan sellaisia virtaviivaisia talviasuja, joissa vois olla mukava kuljeksia talvella. Toisilla taas on sellaisia kahisevia pukuja, joita olisi vaikea sietää. Mutta ehkä on joka tapauksessa viisautta vaan vetää toppavaatteissa. Lapikkaatkin kuulostaa hyviltä! Ja ne on tyylikkäätkin.

 2. En tiedä olenko jotenkin outo, mutta mulle tyylikkyys on kyllä ihan niitä viimeisiä asioita joita mietin, jos ulkona on todella kylmä. Toppahousut ja Sorelit tai Kuomat jalkaan, pitkä untuvatakki, X määrä villaa, ja menoksi 🙂

  • Luulen, että olet fiksu ja lisäksi Suomeen hyvin sopiva.

   Ehkä kyllä sellaiset tosi kylmät säät on vähän asia erikseen, silloin tajuaa että tässä ei nyt todellakaan kannata miettiä tyyliä vaan lähinnä selviämistä (tosin en osaa silloinkaan pukeutua, mulla ei vaan ole tarpeeksi lämpimiä vaatteita kai). Tosi pahoja on myös pienet miinusasteet, jos on tuulista. Silloin kuvittelee, että pitäisi selvitä normivaatetuksella, mutta ei.

 3. Toppatakki. Enää en aio suostua yhteenkään talveen ilman. Sen on oltava tarpeeksi pitkä. Alle villaa pari kerrosta. Sillä tavalla ei ole kylmä (melkein) koskaan. Olen tullut siihen tulokseen, että Helsingissä talvi tarkoittaa sitä, että aina tulee jotain alas. Taivaalta tulee aina jotain, mitä villakangastakki ei pidä. Vähintään kovaa tuulta ja eriasteista kosteutta. Toppatakki on ratkaisu.

  • Okei. Mulla ei taida olla kunnollista toppatakkia. Olen virheellisesti ajatellut, että mummon vanhan pitkän villakangastakin kuuluisi suojata tuulelta ja tuiskulta (ja se on tyylikäs!). Ei se kyllä.

   Ullakolla on vanha untuvatakki. Vierastan sitä, mutta ehkä se täyttäisi tuon toppatakin määritelmän. Ja alle villaa pari kerrosta, tosiaan. Saatat olla oikeassa. Haen sen untsikan.

 4. Mulla kanssa Suomessa/Kanadassa talvella pelastaa polveen ulottuva untsikka. Alle pari kerrosta jotain, joista ainakin yksi villaa. Koipiin riittää pelkät pillifarkutkin, jos on lisäksi pitkät saappaat tai paksut villasäärystimet. Mekkojen kanssa ohuet leggarit, joiden päälle termosukkikset, alushame (silkkinen lämmittää vaikka onkin ohut) ja saappaat/säärystimet. Huppu takissa lämmittää pakkasilla ihan huimasti enemmän kuin pelkkä hattu ja kaulaliina. Naaman jäätyminen on kuitenkin meren läheisyydessä ongelma, johon ei varmaan auttaisi kuin kommandopipo. Olin iloinen, että pääsin pakoon kahden -20 päivän jälkeen… Niin joo, ja lämpösukat/hiihtosukat kenkiin. Mutta täytyy sanoa, että mulla on pakkasilla silti sormet ja varpaat jäässä – oli Suomessa asuessakin eli ei mikään sopeutumisjuttu.

  • Silkkisiä alushameita on muuten todella vaikea löytää. On ollut ostoslistalla monta vuotta. Oletko löytänyt jostain?

   Ja hmmm. Termosukkikset, jaha. Mitä niissä on? Huppuihmisiäkään en ole ollut, ehkä pitäisi.

   • Oman alushameeni olen ostanut vuosia sitten jonkun tavaratalon alusvaateosastolta, ehkä Sokokselta. Ei ole satiininen, vaan neulosta. Ja termosukkikset (oiskohan ne oikeasti suomeksi lämpösukkahousut? Thermal tights siis) on ne sellaiset, joiden sisäpuoli tuntuu fleeceltä tai vissiin onkin sitä eli ovat tekokuituiset (veikkaisin, että polyamidia ja elastaania), mutta lämpimät. Niitä saa nykyisin kaikista kaupoista.

   • Äh, systeemi söi kommentin.

    Siis: oma alushameeni on ostettu vuosia sitten jonkun tavaratalon alusvaateosastolta, ehkä Sokokselta. Ja termosukkikset (thermal tights, oiskohan oikeasti lämpösukkahousut suomeksi?) on ne sellaiset, joiden sisäpuoli on fleeceä. Saa nykyisin joka kaupasta. Koostumukseksi veikkaisin polyamidia ja elastaania, mutta lämmittävät kyllä mukavasti. Villaisia sukkiksia mulla ei tällä hetkellä olekaan, mutta mulla on mielikuva, että ne jostain syystä aina valuivat jalassa ja niitä sai koko ajan kiskoa ylöspäin, tiedä sitten miksi.

 5. Olen asunut lapsuuteni Lapissa, ja en kyllä muista että olisin palellut. Selkeämpiä mielikuvia on tuskaisesta kuumuudesta, kun vaikka koulussa hiihdettiin keväthangilla ne kaikki talvivaatteet päällä.
  Lämpimänä pysymisessä avainasia on saada kehonsa ympärille eristävä kerros ilmaa. Eli kerroksia ja rakenteita, joiden sisään sitä ilmaa jää. Jonkun kerroksen olisi hyvä pitää tuulta edes jonkun verran, koska ei niistä lämmittävistä ilmakerroksista ole mitään iloa, jos tuuli puhaltaa läpi ja vie ne mennessään. Ja jos onkin tuulenpitävä takki, niin tuuli voi silti painaa painaa kaikki vaatekerrokset lyttyyn, ja taas on eristeilmasta puutetta. Siksi kylmässä hyviä vaatteita ovat esimerkiksi neuleet, joiden rakenne itsessään pitää ilmaa paikoillaan. Villa on jo mainittu, ja on tosiaan tutkittu, että hupun pukeminen lämmittää jopa nenän päätä. Eivät minun talvivaatteeni varmasti mitään tyylikkäitä ole, mutta nautin mieluummin ulkoilmasta ja luonnosta kuin että kärsin sään vuoksi, koska säälle en mitään mahda kuitenkaan.

  • Hyviä ohjeita, kiitos. Lapsuus Lapissa epäilemättä opettaa oikeille jäljille! Villatakki mulla on aina, mutta usein kyllä edestä avoin versio. Haaveilen siitä, että olisi vielä sellainen pitkähihainen ohut villapaita aina ja kaiken alla… Hyvistä sellaisista otetaan suosituksia vastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s