Jääkaappi ja mihin sitä tarvitaan

Elämme kylmässä maassa. Silti meistä melkein kaikilla on jääkaappi – sitä pidetään välttämättömyysvälineenä, jonka puuttuminen kotoa olisi kummallista.

Jääkaappi onkin oivallinen keksintö: vähentää ruoan pilaantumista ja sen myötä parantaa oleellisesti hygieniatasoa. Se kuitenkin yleistyi Suomessa vasta 1950-luvulla, osittain siksi, että maalla sitä ei pidetty kovinkaan tarpeellisena. Kylmäsäilytyksen tarpeet eivät kaikilla ole 50-luvulta oleellisesti muuttuneet.

Päätelmäni: Nykyihminen ylikäyttää jääkaappia. En ole koskaan kuullut Suomessa asuvasta henkilöstä tai perheestä, joka kääntäisi jääkaappinsa pois päältä silloin, kun sitä ei tarvita. Miksi sellaista tapaa ei ole? Ja miksi on niin vaikea löytää ihmisiä, joilla ei ole jääkaappia ollenkaan, vaikka moni kaupunkilainen mainostaa syövänsä lähes tykkänään ulkona? (Kun pari vuotta sitten tein Huiliin aiheesta juttua, löysin onneksi lopulta Niko Lipsasen, jonka perhe käytti jääkaappinaan lähikauppaa.)

Jääkaappia käyttävät nekin, jotka eivät säilö maitotuotteita, ja ne, jotka eivät laita kotona ruokaa. Vaikka ei edes ajattelisi sähkön säästöä (noin 0,8 kWh/vrk ja siten noin 30 euroa vuodessa), voisi sentään ajatella sisustuksellisia näkökohtia. Jääkaappi vie paljon tilaa, ja usein se on ruma rotjake.

Meidän jääkaappimme on vanha, kovaääninen ja vuotava. Silti se on päällä ympäri vuoden. Se vie tilaa kauniista kohdasta kaksiossamme – tai siis kohdasta, joka olisi kaunis ilman sitä. Sitä ei voi laittaa pois päältä sulattamatta samalla pakastinosaa.

Meidän 50-luvun talossamme on hämmästyttävän pätevät kylmäkaapit. Talviaikaan keittiön seinässä oleva kylmäkaappi olisi täysin käypä säilömään melkein mitä tahansa. Nyt siellä on kuivaruokaa. En pysty selittämään tätä.

Pariisilaistunut amerikkalainen Ariana kertoi Paris To Go -blogissaan kyselleensä pariisilaisissa juustokaupoissa, miten kauan juustot säilyvät lämpimässä. Vastaus oli, että kovat juustot säilyvät ainakin kuukauden. Brie ja Camembertkin kuulemma pysyvät hyvinä viikkoja, kunhan ne poistaa muovikääreistä. Niin: juustohan tosiaan on maidon säilömismenetelmä…

Jääkaappi on niin kovin helppo ja kätevä, että olemme siihen innostuttuamme menettäneet monenlaista arkitietoa ruoka-aineiden säilyvyydestä. Kammoksumme pari tuntia pöydällä seissyttä juustoa ja pidämme kylmässä sellaistakin, mikä maistuisi paremmalta lämpimässä säilytettynä (kuten tomaatit). Mitä hölmöyttä!

Advertisement

7 kommenttia artikkeliin ”Jääkaappi ja mihin sitä tarvitaan

 1. Voi lohduttaa, että ainakin minä ja mieheni sammutamme jääkaapin talveksi 50-luvun talossamme. Kylmäkaappi on eteisessä, eli ei ihan käytännöllisimmässä paikassa, paitsi kylmänä pysymisen kannalta tietenkin.

  • Ei oikeastaan, koska lämpötila pysyy eteisessä sopivassa haarukassa ulkolämpötilan vaihdellessakin. Lisäksi jatkuvaa eteiseen ramppaamista voi välttää sillä, että pitää joitakin tavaroita ruokapöydän vieressä ikkunalaudalla, esim. voipakettia ja yhtä maitopurkkia. Ei tarvitse siis rampata jääkaapilla välttämättä ollenkaan – laiskalle ihmiselle ihanteellinen ratkaisu! Pitäisi varmaan tehdä jotakin tämän talon energiatehokkuudelle, mutta on vetoisuudesta näköjään jotain hyötyäkin… Voisi kuvitella hiirien löytävän kaappiin, mutta näin ei ole käynyt.

   • Mielenkiintoista! Me elimme puoli vuotta tropiikissa ilman jääkaappia, ja sekin sujui yllättävän hyvin. Kalaa ja lihaa ei silloin tullut kotona syötyä, kylmäsäilytystä vaativia maitotuotteita ei juuri ollut edes kaupoissa. Asiaa helpotti toki se, että asuinpaikassamme oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että perheillä ei ollut kylmäsäilytyskalusteita (useimmissa kaupoissakaan ei ollut) ja että tarjolla kuitenkin oli meidän kannaltamme hyvin kohtuuhintaisia ravintoloita (joissa oli yleensä kylmäsäilytystä varten pakastin).

 2. Vau, enpä ole koskaan kyseenalaistanut jääkaappia, vaikka paljon asioita kyseenalaistankin. Nyt kun mietin omani harvaa sisältöä, jääkaappi taitaakin olla turhake… Kasvikset säilyvät ihan hyvin huoneenlämmössä, ruokaöljy ja kananmunat myös. Ilmeisesti juustokin, kenties myös voi? Ainoastaan maito taitaa olla ruoistani herkästi pilaantuvaa sorttia. Jospa vaihtaisin maidon piimään, mitenköhän se säilyisi?

  Kesähelteillä ilman jääkaappia voisi tulla rumaa jälkeä, mutta ilmojen viiletessä voisi käyttää ikkunanväliä, kuten Tavarataivaan päähenkilö. Ollapa oma parveke, siivousparvekkeelle en uskalla viedä muoniani. Pakastinta tarvitsen, vaikka jääkaappi alkoikin vaikuttaa turhakkeelta. Nyt on harmi kyllä sellainen paketti, että joko päällä ovat molemmat tai sitten ei kumpikaan. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta!

 3. Meilläkään ei ole parveketta, enkä mäkään käyttäisi tuuletuspartsia ruokavarastona, joten aika hankalaksi menee ilman kylmäkaappia 🙂 Voita säilytettiin meillä välillä tykkänään lämpimässä, kun sitä käytettiin usein ja hermo meni siihen kovuuteen (tämä on mummolasta opittu tapa). Ihan hyvänä pysyi monta päivää. Piimähän tosiaan on kans säilömismenetelmä, joten mitenköhän kylmää se kaipaa? Lämpimässä rupeaa oletettavasti piimimään lisää.

  Mä tulen ajatelleeksi tätä jääkaappiasiaa ehkä eniten siksi, että jääkaappi ei meillä mahdu keittiöön ja vie siten harmittavasti tilaa olohuoneen puolelta. Tavallisesti meillä kyllä on jääkaapissa jonkin verran tavaraa (maitotuotteita ja jämäruoka-annoksia lähinnä, mutta myös sellaista joka ei välttämättä tarvitsisi jääkaappia, kuten hilloja ja juureksia). Joskus kokeilimme vegaanista ruokavaliota vähän aikaa, ja silloin huomasi jääkaapin jäävän paljon tavallista vähemmälle käytölle.

  Pidän myös pakastinta jääkaappia tarpeellisempana, vaikka sekin on lähinnä tottumiskysymys. Mun mielestä on kiva, että on siellä säilössä ruokaa, josta osa on itse kerättyä. Lähikauppa ei toistaiseksi tarjoa säilömispalvelua, vaikka hyvät pakastimet siellä onkin 🙂

 4. Paluuviite: Turhat ja tarpeelliset tavarat | Laura Pörsti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s