Yksi vaate moneen tilanteeseen

Leija1Työvaate, urheiluvaate, vapaa-ajan vaate, vaellusvaate, äitiysvaate, imetysvaate, juhlavaate.

Tiedättehän. Vaatteita pitää olla erilaisia eri tilanteeseen, ja tuntuu että näitä kategorioita tulee aina vaan lisää. Ajatelkaapa vaikka imetysvaatteita. Ei kai 80-luvulla kenelläkään ollut vielä mitään luukkupaitoja? Perusvaatteilla mentiin sekin elämänvaihe. Jotenkin se onnistui. (Ovatko äidit nykyään häveliäämpiä?)

Erityisvaatteissa on ehdottomasti oma järkensä ja kätevyytensä. Silti toivoisin, että mahdollisimman moni vaate olisi monikäyttöinen ja sopisi hyvin elämän eri tilanteisiin. Ettei tarvitsisi hankkia niin paljon vaatteita eikä olla koko ajan vaihtamassa.

Kuten tästä voi päätellä, en ole luonteeltani mitenkään vaihtelunhaluinen trendihaukka. Pikemminkin olen hidas kaikessa. Kun löydän itseäni kutkuttavan jutun (vaatteen, kaupungin, ruoan, elokuvaohjaajan, kirjailijan), olen mieluusti sen seurassa paljon, tarkastelen sitä eri näkökulmista, perehdyn siihen.

***

Tähän filosofiaan sopii loistavasti Leija-mekko, jonka sain kaksi kuukautta sitten Kude Designilta. Lupasin testata, miten se oikeasti toimii käytössä, ja raportoida rehellisen kokemukseni tänne blogiin. (Tämä on siis yhteistyöpostaus siinä mielessä, että mekko ei maksanut minulle mitään.)

Taustalla oli tuskailuni siitä, että monen pienen suomalaismerkin vaatteita on korkea kynnys ostaa, kun niitä myydään ehkä pelkästään netissä, jossa tarjolla on aina vain rajallinen määrä tietoa eikä koskaan hiplailumahdollisuutta. Näin on tavallisesti Kude-vaatteidenkin kohdalla. Leija-mekko maksaa merkin omassa nettikaupassa 119 euroa.

***

Nyt seuraa kuitenkin testituloksia. Takana on viitisentoista käyttökertaa, sillä Leija on juuri toivomani kaltainen monikäyttövaate. En nyt ehkä juoksulenkille sitä laittaisi, mutta kyllä se synttärit, kaupunkikävelyt, työreissut ja sohvarötväykset hoitaa. Se on aina kaunis, aina siisti.

Leija, kuten Kude-merkin muutkin vaatteet, on suunniteltu suomalaisen naisen mitoitusta ajatellen eikä millekään kuvitteelliselle ihmevartalolle. Mekko on bambuviskoosia, ja se on suunniteltu Espoossa ja leikattu ja ommeltu Kiteellä. Siinä on venepääntie ja lepakkohihat, jotka kapenevat rannetta kohti. Hameosa on kynämäinen ja mukailee käyttäjän muotoja.

Minä olen 180 senttiä pitkä, hoikka ja pitkäselkäinen, ja toimitusjohtaja Outi osasi heti suositella minulle M-kokoista mekkoa. Se on juuri passeli. Siis: vaikka tämäkin malli on suunniteltu ajatellen erityisesti kurvikkaita 160-senttisiä, se sopii näköjään myös pitkälle ja vähemmän kurvikkaalle.

***

Mekon monipuolisuus on joutunut tiukkaan testiin, koska sen käyttöaikana mahani on kasvanut. 30. raskausviikolla Leija palvelee vielä moitteetta: ei siis tarvetta erityiselle äitiysmekolle (ah!). Kynämäisen hameosan saa hauskasti vedettyä mahan päälle, ja pituutta riittää silti. Kontrasti väljään yläosaan myös peittää ja loiventaa vähän mahaa. Halutessaan hameosan voi kerätä lantiolle ja käyttää mekkoa housujen kanssa.

Leija-mekon hihat ovat melko lyhyet. Minä olen lyhytkätinen, ja ne osuvat täydessä mitassaan ranteeseeni. Malli on sellainen, että hihoja tekee joka tapauksessa mieli vetää hiukan ylöspäin, jolloin ne ovat minulle käsivarrenmyötäiset. Olin pelännyt, että hihat rupeavat nopeasti löpöttämään (rrrrakastan kapeita hihoja!) mutta niin ei ole ainakaan toistaiseksi käynyt.

Leija sopii hyvin arkeen – se on päällä todella mukava eikä sitä tarvitse työpäivän jälkeen vaihtaa pois – mutta myös puolijuhlaviin juhliin. Se on klassinen mutta leikkaukseltaan kiinnostava.

Sitä ei myöskään tarvitse pestä jatkuvasti. Tunnustan, etten ole pessyt omaani vielä lainkaan. Lepakkohihojen ansiosta kangas ei osu kainaloihin eikä siihen siis tartu hienhajua kovin helposti.

Mekon kangasta olen tarkkaillut kriittisellä silmällä. Bambuviskoosi, jossa on neljä prosenttia lycraa, on ihanan tuntuista: pehmeää, paksuhkoa ja hyvin laskeutuvaa. Ahkeran käyttäjän on silti todettava, että mahan päällä on kohta, josta kangas vaikuttaa vaimeasti pörhistyneeltä. Ulokemahan uloin kohta onkin aika tiiviissä kulutuksessa: se osuu kaikkialle koko ajan (takkiin, läppäriin, sylissä olevaan lautaseen tai kirjaan) ja sitä tulee hiplattua keskimääräistä enemmän. Lisäksi kangas venyy siitä muuta mekkoa enemmän. Muualta kangas on edelleen priimakunnossa, eikä tuo pörheyskään kovin kohtalokkaalta vaikuta (jatkan testiä!).

Venepääntie on tässä mallissa aika pieni, joten rintsikoiden olkaimet eivät sieltä kovin helposti pilkistele. Hyvä juttu! Se ei myöskään valu kummallisesti, kuten leveät venepääntiet joskus, ja tuo näin ryhtiä malliin. Mekko pysyy veistoksellisena koko päivän. Tästä tykkään!

***

Lisää tällaisia vaatteita, jotka palvelevat monessa elämäntilanteessa ja monen kokoisia ihmisiä! Kude Designin nettisivuilla Leija on puettu minua kurvikkaamman naisen ylle. Se näyttää hänelläkin upealta. Itse toivon ja uskon, että tämä mekko palvelee minua vielä pitkään vartaloni palattua normaalimittoihin.

Jos jotain toivoisin, niin väri- ja kuosivaihtoehtoja, joita välillä on Kude-kaupassa ollutkin. Kuulemma on vain niin, että monet asiakkaat ovat yhtä varman päälle -tyyppejä kuin minä: ihastelevat kyllä värejä mutta päätyvät lopulta ostamaan mustan. Voi meitä!

Leija2

Jos mielit hiplata Kude Designin vaatteita livenä ja olet pääkaupunkiseudulla, merkillä on pop up -liike Tapanilassa huhtikuun ajan. Jos taas mekko kiinnostaa mutta et pääse sovittamaan, tässä M-koon mitat (ahkerahkon käytön jälkeen, ilman pesua):

 • pääntien leveys 25 cm
 • hihan kapein kohta 10 cm
 • vartalon kapein kohta (sauma paita- ja hameosan välillä) 46 cm
 • mekon koko pituus 103 cm; tästä yläosa 53 cm ja hameosa 50 cm.
Advertisement

8 kommenttia artikkeliin ”Yksi vaate moneen tilanteeseen

 1. Voi että, maha on kasvanut sitten viime näkemän ! Kaikkea hyvää sinne odotusaikaan.

  Minulla on tuskin on ollenkaan tilannevaatteita, ehkä yksi. Raskaudetkin menivät ilman eritysvaatteita, pari väljää paitaa ostin kirpputorilta muistaakseni. Meillä pitkillä tytöillä maha ei pyri niin kovasti eteenpäin, vaan asettuu jotenkin pituussuuntaan 😉

 2. Ja niin, se mun ”tilannevaate” muistuttaa aikalailla tätä sinun, paitsi että on ohutta neuletta ja selästä melkein vyötärölle asti auki.

  • Kiitos! Ehdottomasti kätevää tosiaan, että pitkässä selässä on näköjään aika hyvin tilaa kehittyvälle ihmisolennolle eikä tarvitse keksiä, miten vaatettaisi valtavan ylimääräisen ulokkeen! Toiset joutuvat varmaankin miettimään asiaa huomattavasti enemmän.

   Mietin oikein, mitkä tilanteet ovat sellaisia, että tilannevaatteista olisi iloa. Juhlat ehkä, mutta olen just tässä kohtaa huono (siis ei oikein ole tyydyttäviä juhlavaatteita). Urheilu ehkä on toinen. Mutta mä olen sitä porukkaa, joka tykkää pyöräillä mutta tekee senkin mieluummin samoissa vaatteissa, joilla sitten jatkaa pyörämatkan jälkeen. Tykkään siitä, että ei tarvii vaihdella vaatteita monta kertaa päivässä. Taidan olla laiska ja mukavuudenhaluinen.

 3. Hieno on. Minullakaan ei muuten ollut mitään luukkupaitoja – en tiennyt sellaisia olevankaan (vuonna 2009, jolloin niitä varmasti tosiaan jo oli). Äitiysvaatteita en pitänyt raskausaikana, vaan ihan omia. Sellaisen jatkopalan/trikoisen hässäkän hankin, jolla sai kätevästi peitettyä paidan ja housunkauluksen väliin jäävän kaistaleen. 🙂

  • Mietin tähän liittyen sitä, miten jostakin vaatteesta tai tavarasta tulee normi. Joskus – ei niin kovin kauan sitten – on pärjätty ilman jääkaappia, sitten sellainen kapine on yleistynyt ja lopulta muodostunut niin vahvaksi normiksi, että jääkaapitonta taloutta pitää tosiaan etsiä (ja on aidosti vaikea kuvitella elämää ilman).

   Vauva- ja raskausajan tavaroissakin luulen, että koko ajan on enemmän sitä, mikä katsotaan kyseenalaistamatta jotenkin välttämättömäksi. Sama pätee moniin erityistilanteiden vaatteisiin (tyyliin: jos harrastat lenkkeilyä, sulla pitää olla erityiset juoksuhousut). Ei se tietty mitään haittaa, mutta yhä vaikeampi on erottaa, mitä oikeasti itse kaipaa ja tarvitsee.

 4. Paluuviite: Alusvaatevuosi – vuoden 2017 vaatekulut | Tekstityöläinen

 5. Paluuviite: Outoa kulutusta, kiitos | Tekstityöläinen

 6. Paluuviite: Sopiva määrä vaatteita | Tekstityöläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s