Kuinka kauan vaatteen kuuluu kestää?

kengätVaateostoksien kirjaamisen ansiosta olen aika hyvin kartalla siitä, milloin mikäkin vaatteeni on ostettu. Siksi on mahdollista sanoa myös jotakin niiden kestävyydestä.

Huomaan, että maltillisen vaatevaraston omistajalla on yksi haaste, nimittäin se, että vaatteet kuluvat. Sillä kyllä ne kuluvat. Juuri eilen huomasin taas yhdessä perusyläosassani pienenpienen reiän. Sen saa korjattua, mutta kun näitä pienoisia reikiä on tarpeeksi, vaate ei yleensä enää tunnu erityisen siistiltä.

Vuoden 2016 vaateostoksistani olen julkaissut täällä blogissa poikkeuksellisen yksityiskohtaisen listan, joten sen sisältöä on helppo tarkastella hiukan lähemmin nyt, kun vaatteiden ostamisesta on yli kaksi ja puoli vuotta aikaa. Miten vaatteeni ovat kestäneet?

Tässä jo vuoden 2016 lopussa julkaisemani ostettujen lista, nyt kestävyyskommentein:

leggingsit, Muji 12,50 e

Olivat tehokkaassa yöhousukäytössä. Hajosivat suhteellisen pian täydellisesti ja korjauskelvottomasti. Menivät roskiin.

Etam-t-paita, La Fripe Rue St Maur 2 e (second hand)

Tämä oli alkujaankin vähän nafti ja arvioin koko ostoksen heti hölmöksi. Käytin muutaman kerran. Lähti kiertoon.

Majestic filatures -poolo, Emmaus 6,50 e (second hand)

On kaapissani yhä, ja hyvässä kunnossa. Olen käyttänyt tätä paljon. Joskin tämäkin on nykymakuuni vähän nafti…

silkki-kashmir-yömekko, Emmaus 12,50 (second hand)

Oli aktiivisessa yöpaitakäytössä Pariisissa ja hajosi joka paikasta aika pian. (Oikeasti tässä kyllä taisi olla silkin sijaan tai lisäksi pellavaa.) Meni roskiin. Huono hinta-laatusuhde jopa käytettynä!

silkkipaita Miikan julkkareihin, Emmaus 12,50 (second hand)

Käytin julkkareissa ja joissain muissa kemuissa. Materiaali on kummallinen: vesiroiskeistakin jää tahrat. Tekee käytöstä lähes mahdotonta, mutta tämä on edelleen vaatevarastossani.

sukat, Monoprix 6,90 e

Villaiset sukat, joita käytän yhä, vaikka ovat nukkaantuneet kovasti. Jokin reikä on tullut, voisi paikata.

rintsikat Calvin Klein x 2, Stocka 103 e

Nämä lähtivät raskauden myötä roskikseen täysin palvelleina. (Tosin koossa taisi alkujaankin olla toivomisen varaa…)

Korjaustyö: Wonders-kävelykenkien pohjaaminen, suutari Rue Roquette 18 e

Nämä kengät ovat tulossa taas kevään myötä käyttöön. Kannatti korjata.

La Botte Gardiane -avokkaat, 160 e

Olen käyttänyt, mutta jostain syystä olin ostanut vähän naftit. Suutari venytti näitä hiukan taannoin, ja luulen että nämä ovat loistavat kengät tälle kesälle.

Majestic Filatures -pellavahuivi x 2, Emmaus 31 e (secondhand)

Värit eivät näissä olleet ihan parhaat mahdolliset minulle. Toisen olen myynyt eteenpäin, toinen on käytössä yhä.

Maxmara-mekko, Bis Boutique Solidaire 15 e (secondhand)

Paljon käyttämäni perusmekko, joka palvelee taas ensi kesänä. Jes! On materiaaliltaan ehkä viskoosia, jonka laatu kyllä jättää hiukan toivomisen varaa (enemmän kuin Maxmaralta odottaisi). Kestää kuitenkin, koska käyttö on Suomen lyhyen kesän vuoksi rajallista.

H&M-paita, Oriveden kirppis 1 e (secondhand)

Oli käytössä pari kesää. Väri ei kuitenkaan tyydyttänyt pidemmän päälle. Lähti kiertoon.

rintsikat, KappAhl 20 e

Käytössä yhä. Eivät yhtään nätit ja myös vähän repsottavat, mutta mukavat.

Marimekko-villaliivi, Kierrätyskeskus 5 e (secondhand)

Tämä on ihana. Käytin eilen viimeksi. Olen viimeisen vuoden sisällä ihastunut liiveihin.

jakku hautajaismekon päälle, Kierrätyskeskus 9 e (secondhand)

Palveli hautajaisissa kerran. On kaapissa. En ole varma, käyttäisinkö toiste.

Kurt Kellerman -villamekko hautajaisiin, Kierrätyskeskus 10 e (secondhand)

Palveli hautajaisissa kerran. On kaapissa. Tässä on potentiaalia, kaunis mekko – joskaan ei kovin muodikas juuri nyt.

mustat herrainkengät, Kierrätyskeskus 6 e (secondhand) – kuvassa

Tykkään näistä kovasti, mutta käyttö on ollut aika vähäistä. Näille ei ole elämässäni toistaiseksi ollut kovin suurta tarvetta.

Korjaustyö: YSL-jakun hihojen kavennus ja vuorin uusiminen, Vaatturi Niko Pelkonen 100 e

Tämä jakku on hieno ja loistokunnossa, mutta olen suoraan sanottuna käyttänyt sitä vain vähän. Minulla ei oikein ole tarvetta tämän tyyliselle vaatteelle – tai ainakaan en ole keksinyt sitä vielä!

Korjaustyö: Wonders-nilkkurien täydellinen korjaus, Haagan suutari 35 e

Nämä kengät jäivät täysin palvelleina eläkkeelle viime syksynä. Roskiskamaa, mutta en ole vieläkään malttanut heittää…

silkkivilla-aluspaita, Stocka 21,90 e

Kaapissa yhä, hyvässä kunnossa. Jonkin verran käytetty.

Janita-kengät, Kenkämarski 198 e

Olen käyttänyt näitä talvet ostamisesta alkaen. Korjautin juuri toisen vetoketjun. Palvelevat kaiketi vielä pitkään.

3 x alushousut, Kappahl 13 e

Ovat jo joutaneet roskiin. Alushousut vaikuttavat kestävän käytössä noin vuoden verran.

silkki-villaleggingsit, Sokos 19,90 e

Käytössä ja kunnossa yhä.

uimapuku, Ellos 35 e

Olen käyttänyt tätä aktiivisesti ja käytän yhä. Hiukan harmillisen nafti, ja olkaimet vaatisivat ompeleita. Harkitsen korvaamista paremman kokoisella ja pitkälahkeisemmalla (joita on kyllä tosi vaikea löytää).

Yhteenveto: 25 ostamastani vaatteesta 11 on kaapissani edelleen, kahden ja puolen vuoden jälkeen. Minusta se on lopulta aika vähän, ainakin kun yritys on ollut ostaa kestävää sekä laadun että tyylin puolesta. Seitsemän vaatetta on mennyt roskikseen – ei laiskuuttani vaan siksi, että ne ovat oikeasti olleet täysin loppuun kuluneita. Loput ovat olleet enemmän tai vähemmän virheostoksia, ja muutamista vuoden 2016 vaatteista luopumista harkitsen edelleen, koska ne ovat olleet vähällä käytöllä tai jääneet nafteiksi.

Tästä voinee päätellä ainakin sen, että en ole mikään mahtiostaja. Vuonna 2016 en ostanut valtavasti – kulutin ostoksiin ja korjauksiin yhteensä noin 854 euroa, aika tarkkaan keskimääräisen suomalaisen verran – mutta silti näistäkin ostoksista olisi voinut monta jättää väliin.

Toki tämä kertoo myös siitä, että vaatteet, varsinkin yö- ja alus-, kuluvat. Huomaan, että vuosi sitten ostamani iso setti alushousuja alkaa taas olla tiensä päässä. Reikiä on aika paljon ja elastaanit ovat väsyneet. Asiaan vaikuttaa kuivausrummun käyttö, mutta se helpottaa arkeani niin paljon, etten ole valmis siitä luopumaan. Sitä en tiedä, kestäisivätkö laadukkaammat alushousut pidempään (nämä ovat pikamuotiketjun puuvillaista mallistoa).

Olen joka tapauksessa jälleen hieman pulassa vaatevarastoni kanssa. Se sisältää kokoonsa nähden liikaa vähän pieniä ja hiukan epäsiisteiksi kuluneita vaatekappaleita. Tarvitsisin uutta lähinnä siksi, että muutamat vaatteet ovat nyt niin kovassa käytössä, etten ennusta niille enää kovin pitkää elinaikaa. Pelkään, että kohta koko vaatevarastoni on kulahtanut.

Etenkin tarvitsisin uusia paitoja, mutta mistä ihmeestä niitä löytää? Haluan laadukkaita, juuri oikeanlaisia, kestäviä… Eivätkä kirpputorit oikein tunnu vastaavan kysyntään. Uusien vaatteiden ostajana minusta on tullut entistä arempi, kun joka ainoassa tekemässäni ostoksessa tuntuu olevan jokin virhe. Hermostun, jos ihan uudesta takista hajoaa vetoketju (kuten viime vuonna kävi Didriksonsin takille) tai uusi t-paita läikittyy materiaalinsa takia pesussa omituisesti (kuten kävi viime vuonna Lindexin paidalle). Vastikään tilasin netin kautta Balzac Parisilta ihanalta näyttäneen mekon, mutta se kuoriutui paketista kauheana ryppykasana. Ei jatkoon tämmöinen.

Advertisement

9 kommenttia artikkeliin ”Kuinka kauan vaatteen kuuluu kestää?

 1. En nyt niin ihmettelisi jos kahden euron kirppispaidat eivät enää ole kovin pitkäikäisiä. Missä kaupoissa rouva käy Suomessa paitoja etsimässä?

  • Hahaa, houkutteleva analyysi. Mutta: seitsemästä roskiin joutaneesta vaatteesta vain yksi oli käytettynä ostettu, joten pikemminkin on niin, että käytetyt ovat kestäneet uusia paremmin. Oikeasti roskiin on mennyt lähinnä alusvaatteita, mutta olen kyllä huomannut, että käytettyinä ostamieni vaatteiden laatu on keskimäärin parempi kuin uusien (en koskaan osta yhtään kulahtaneita). Yksi viisas haastateltava sanoi, että ei osta uusia vaatteita, koska silloin niiden pesunkestävyyttä ei ole testattu. Musta se oli hyvä pointti. Mun suurin ongelma on kirppisvaatteiden kanssa se, että ostan hiukan liian herkästi vähän vääränlaista, kun hinta on niin mitätön.

   Paitoja en käy etsimässä missään (paitsi kirppiksillä ja netissä). Se taas johtuu siitä, että keskimäärin ahdistun huonolaatuisuudesta vaatekaupoissa. Olisi tietysti hyviäkin kauppoja. Mutta oikeastaan haluaisin jo valmiiksi tietää, että myyvät sellaista, mikä mua kiinnostaa 🙂 Olen mahdollisesti vähän vaativa asiakas.

 2. Kiitos kiinnostavasta päivityksestä. On kyllä niinkin, että välillä vaatekaappi vaatii enemmän uutta, jos on pitkään ostanut vain vähän. Ehkä sinulla on nyt niin? Itsekin olen ollut tosi pettynyt vaatekauppojen tarjontaan viime aikoina. Kirpparit pursuavat samaa halpavaatemössöä kuin kaupatkin.Oletko harkinnut siirtymistä pienten (vähän ekohenkisten) brändien pariin? Käyttöajoissa monesti saa takaisin, mitä on hinnassa joutunut kärsimään. Usein materiaalitkin kestävät pesua ja käyttöä. Ainakin MukaVan vaatteita olet päivitysten mukaan käyttänyt, mutta onhan noita muitakin.

  Itse olen pettynyt uudelleen ja uudelleen siihen, miten vaihtelunhaluinen olen. Onpa vaate ostettu kirppikseltä tai uutena, se rupeaa kyllästyttämään ennen kuin kuluu käyttökelvottomaksi. Ainoa toivoni on Project 333:n soveltaminen. Vien vaatteita säilytykseen ja muka sitten teen löytöjä omasta kaapistani. Myös jo aiemmin kommentoimani kropan muuttuminen on vaikuttanut tosi paljon vaatteideni käytettävyyteen. Ostin muuan vuosi sitten klassikkotikkitakin, jota ajattelin käyttäväni vielä mummona. No ehkä mummona käytänkin, mutta nyt takki ei tunnu mukavalta, koska voimaharjoittelu on muuttanut ylävartalon mittasuhteita ja takki kiristää. Käytän sitä, mutta ei ole kivaa.

  • Ajattelen samoin kuin Shhhh muutamastakin asiasta. Olet varmaan Tekstityöläinen tutustunut esim. Globe Hope, Studio em, Alpa -vaatteisiin. Ja esim. Nudgen tarjontaan… Ei halpoja, mutta hyviä. Vai onko tavoite nimenomaan kierrättää (saada halvalla)? Vai ovatko nuo mallit sopimattomia?

   • Anne, kirjoitimme samaan aikaan 🙂 Tavoite ei ole saada halpaa, vaan laatua. Studio em täytyy tsekata, sitä en tunne! Alpa esim. on ihana ja tilasinkin kerran neuletakin, mutta jouduin palauttamaan, kun siinä oli mulle huonot mittasuhteet. Nudgessa pitäisi käydä useammin. Siellä tosin on niin pieni tai mulle sopimaton valikoima, että en ole tainnut koskaan tehdä sieltä löytöjä. Voi olla että kyse on vain sattumasta. Monesti pienillä merkeillä on vähän liikaa erikoisuuksia mun makuun – kaipaisin aika klassisia vaatteita mutta pienellä twistillä. Eikä aina mustaa!

  • Voit olla oikeassa tuon ostostiheyden vaikutuksesta. Olisipa kiinnostavaa päästä sellaiseen ostosrytmiin, että vaatekaappia tulisi sopivasti uudistettua mutta ei kuitenkaan ostettua kovastikaan turhaa. Se on hankalaa, pitää osata ostaa hiukan ennakoivasti mutta ei liikaa. Tällaisiin asioihin ei oikein edes neuvota missään. Sitten käy just näin, että iso määrä vaatteita väsähtää kerralla. Ja nuo vartalonmuutokset toki lisäksi.

   Mieluusti ostan pieniltä hyviltä brändeiltä, kun löydän sopivaa. Otan mieluusti vastaan vinkkejä hyväksi todetuista! Muka va on tosiaan ollut ihana, nytkin on jalassa niiden housut. Juuri löysin pitkään etsittyäni Tauko Designilta poolopaidan, joka voisi olla täydellinen – mutta sitten kävi ilmi, että juuri sitä ihailemaani väriä ei enää (tai toistaiseksi) valmisteta. En osannut tyytyä kakkosvaihtoehtoon, vaikka ehkä pitäisi.

   Mullakin on auttanut tuo, että pidän osaa vaatteista koko ajan poissa aktiivikäytöstä. Löytöjä oli pitkään kiva tehdä. Nyt jopa varastokassille on käynyt vähän niin, että sisältö aiheuttaa lähinnä huokauksia… Pomminvarma systeemi ei ollutkaan ihan pomminvarma.

   • No eihän mulla oikein ole suosituksia. Olen ihan random-tilassa niin sanotun vaatekaappini kanssa. Sen olen huomannut, että Marimekko on kuraa. Nanson trikoo on kestänyt käytössä, mutta harmittaa, että tuotanto on siirretty halpamaihin. Suomalaisen Noolanin jotkut perusvaatteet ovat selkeitä ja laadukkaita (mutta jäätävän hintaisia. Olen ostanut omani käytettynä ja alesta). Perusvaatekauppojen tuotteista olen ollut tyytyväinen Part Twon vaatteisiin. Silläkin merkillä laatu vaihtelee. Myös Holebrookin neuleet ovat olleet laadukkaita. Enimmäkseen neulon kuitenkin itse. 🙂 Mutta jos löytäisin hyvät housut, hihkuisin riemusta!

    Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että pikkumerkeillä on monesti vaatteissa liian erikoisia elementtejä. Kaipaan itsekin pääosin tavallisia vaatteita ilman ilmapallomaisia leikkauksia tai hurjia tehostevärejä, saati erityisen tunnistettavia elementtejä. Ja se musta! Haluaisin rakentaa perusvaatetuksen mieluummin harmaan tai sinisen kuin mustan ympärille.

    Lisäksi minun kotikaupungissani on melko rajallinen määrä vaatekauppoja, enkä tykkää ostaa netistä. Lopputulos on se, että ostan normaalisti kirppikseltä ja välillä riehaannun reissussa ostamaan jotain, mitä myöhemmin todennäköisesti hieman kadun.

 3. Mulla Noshin vaatteet (pari paitaa ja mekkoa) on kestäneet hyvin käyttöä, joten niitä voin suositella. Sovittaa ei valitettavasti voi, kun heillä ei ole kivijalkaliikkeitä, mutta he kyllä vastaavat nopsakkaasti kokokysymyksiin. Juhalla taas on hyvin kestäneet Armed Angelin T-paidat, joita tilasin suoraan heiltä. Myös Pure Wasten vaatteita haluan tulevaisuudessa testata.

  Katoin mielenkiinnosta omia vuoden 2016 vaateostoksiani, ja niistä on käytössä yhä kaikki paitsi yksi treenipaita, huppari, sukat ja alusvaatteet, jotka käytin loppuun. Aika onnistunut vaatevuosi siis!

  • Vau, hyvin sujunut vuosi siis! Mun tekisi mieli verrata omaa 2016 meininkiäni muihin vuosiin, mutta vielä en ole ehtinyt.

   Tilasin just Noshilta muutaman vaatteen, katsotaan! En ole koskaan kokeillut, kiitos suosituksesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s