Vaatekytän tunnustuksia: vuosi 2016

img_1445Tämä vuosi on ollut kolmas, kun olen kirjannut ylös kaikki vaateostokseni (klik 2014, 2015). Vertailuaineistoa alkaa olla.

Haluaisin sanoa kehittyneeni ostajana, mutta enpä tiedä. Parasta on se, että olen alkanut ostaa suurimman osan vaatteistani käytettyinä, tunnistan laadun paljon entistä paremmin ja olen tarkka materiaaleista. Ostosten kokonaismäärä sen sijaan ei ole kirjausvuosieni aikana juuri muuttunut (se heittelee hiukan lähinnä alushousujen ostomäärästä riippuen).

Kierrätykseen on uskoakseni poistunut vähintään yhtä paljon vaatteita kuin olen hankkinutkin – ainakin vaatevarasto on pienentynyt.

Ohjeellinen vaatebudjettini oli jälleen tälle vuodelle 700 euroa, mutta se ylittyi yli satasella. Vaatekappaleita kertyi 25, joista 16 lasken selvästi tarpeellisiksi. On tunnustettava, että vaatteiden ostaminen on edelleen minulle jonkinlaista hupia, vaikka tämä onkin minusta järkyttävää.

Sen sijaan olen lakannut nauttimasta uusia vaatteita myyvistä kaupoista. Niissä laaduttomuus, tuotannon epäeettisyys ja näistä seuraava (tai näitä edeltävä) välinpitämättömyys pistävät liikaa silmään.

Minua kiinnostaa kirpputorien yllätyksellisyys ja niistä löytyvien vaatteiden tarinallisuus. Kotimainen tuotanto puolestaan innostaa eettisyysaspektin ja suomalaisen työn tukemisen vuoksi. Tänä vuonna löysin ilokseni Seinäjoella valmistetut Janita-talvikengät, jotka olivat verrokkeja kalliimmat mutta ominaisuuksiltaan verrattomat (pitävät pohjat, lämmin vuori, silti hauska ulkonäkö: ne ovat punaiset!).

Lisäksi joitakin yksittäisiä huomioita tältä vaatevuodelta:

:: Pariisissa kannattaa panostaa käytettyihin vaatteisiin. Valtavasta second hand -tarjonnasta löytää suuressa muotikaupungissa laadukkaita vaatteita huokeasti paljon helpommin kuin vaikkapa Helsingissä. Vuoden parhaita löytöjä olivat Majestic Filatures -poolo Emmaukselta (6,50 e, nytkin päällä) ja melkein iskemätön Maxmaran kesämekko (15 e) Bis Boutique Solidairesta.

:: Vaatepäivityksiä pitää tehdä. En ole ostanut kenkiä ainakaan niinä parina vuonna, joina olen kirjannut vaateostokseni – ja harvoin sitä ennenkin. Tänä vuonna ostin kolmet kengät, joista kahdet selvään tarpeeseen: kunnolliset talvikengät ja matalat avokkaat, joista kumpiakaan minulla ei ollut. Päivityksenä jouduin ostamaan myös rintaliivejä (pakko-ostos, joka ei tunnu koskaan onnistuvan) ja alushousuja hiutuneiden tilalle sekä samasta syystä uuden uimapuvun, parit leggingsit ja aluspaidan.

:: Ihminen tarvitsee hautajaisvaatteet. Minulla ei ollut sellaisia, mutta Kierrätyskeskus pelasti tarjoamalla mustan, villakankaisen vintagemekon kympillä. Mekon seuraksi sieltä löytyi kaunislinjainen musta vintagejakku. Yhteensä 19 euroa. Ei paha hinta eikä ympäristökuormitus harvoin käytetyistä vaatteista.

:: Kenkiin kannattaa panostaa. Kävelen paljon, ja hyvistä kengistä on tähän mennessä aina ollut pitkäaikaista iloa. Useat kenkäparini ovat yli 10 vuotta vanhoja.

:: Edelleenkään en ole kovin taitava ostamaan ikuisia vaatteita. Siksi minua helpottaa se, että voin ostaa kivan kesäpaidan käytettynä eurolla, käyttää sitä kesän ja olla ehkä siihen täysin kyllästynyt seuraavana ja siis kierrättää eteenpäin. Tänä vuonna sesonkipaidan virkaa toimitti ohut, korallinvärinen puuvillapaita merkkiä H&M. Ostin sen jo aiemmin luotettavaksi todetulta Oriveden kirppikseltä eurolla. Silti: tämä ei ole ihannetapani toimia.

:: Kierrätyskeskuksen ilmaislaari on ihmepaikka. Sieltä löytyy paljon mitättömiä rättejä, mutta joukossa on laadun tunnistavalle paljon mielenkiintoista, kuten pikkuviallisia, hyväkankaisia vintagevaatteita. Löysin Nihtisillan ilmaislaarista syyskesällä Yves Saint Laurentin villakankaisen kaksirivisen jakun. (Sellaiset maksavat uutena yli tonnin.) Se oli hartioista sopiva mutta oudon leveähihainen, ja vuori oli osin repeytynyt. Paikallinen vaatturi kavensi hihat ja uusi osan vuorista satasella. Toivoakseni sain ikuisen jakun.

:: Olisin säästänyt tänä vuonna helposti 44 euroa jättämällä ostamatta sellaiset heräteostokset, joita en ole käyttänyt tosi paljon. Silti: kaikkia olen käyttänyt, ja kaikki olivat second handia. Lisäksi 100 euroa olisi säästynyt, jos olisin jättänyt YSL-jakun ilmaislaariin – en todellakaan olisi ostanut sitä uutena. On myönnettävä, että nykyään kummallisesti hinnoitellut laatuvaatteet ovat heikkouteni.

Koko totuus – vaateostokseni 2016

 • leggingsit, Muji 12,50 e
 • Etam-t-paita, La Fripe Rue St Maur 2 e (second hand)
 • Majestic filatures -poolo, Emmaus 6,50 e (second hand)
 • silkki-kashmir-yömekko, Emmaus 12,50 (second hand)
 • silkkipaita Miikan julkkareihin, Emmaus 12,50 (second hand)
 • sukat, Monoprix 6,90 e
 • ja 8. rintsikat Calvin Klein x 2, Stocka 103 e
 • Korjaustyö: Wonders-kävelykenkien pohjaaminen, suutari Rue Roquette 18 e
 • La Botte Gardiane -avokkaat, 160 e (kuvassa)
 • ja 11. Majestic Filatures -pellavahuivi x 2, Emmaus 31 e (secondhand)
 • Maxmara-mekko, Bis Boutique Solidaire 15 e (secondhand)
 • H&M-paita, Oriveden kirppis 1 e (secondhand)
 • rintsikat, KappAhl 20 e
 • Marimekko-villaliivi, Kierrätyskeskus 5 e (secondhand)
 • jakku hautajaismekon päälle, Kierrätyskeskus 9 e (secondhand)
 • Kurt Kellerman -villamekko hautajaisiin, Kierrätyskeskus 10 e (secondhand)
 • mustat herrainkengät, Kierrätyskeskus 6 e (secondhand)
 • Korjaustyö: YSL-jakun hihojen kavennus ja vuorin uusiminen, Vaatturi Niko Pelkonen 100 e
 • Korjaustyö: Wonders-nilkkurien täydellinen korjaus, Haagan suutari 35 e
 • silkkivilla-aluspaita, Stocka 21,90 e
 • Janita-kengät, Kenkämarski 198 e
 • 21.–23. 3 x alushousut, Kappahl 13 e
 • silkki-villaleggingsit, Sokos 19,90 e
 • uimapuku, Ellos 35 e
  _____________
  Yhteensä 25 vaatetta, kolme korjaustyötä ja 853,70 e
Advertisement

6 kommenttia artikkeliin ”Vaatekytän tunnustuksia: vuosi 2016

 1. Tämä on kyllä kiehtova aihe. Mä oon kanssa pitänyt sun innoittamana viime vuoden ja tämän vuoden kirjaa vaateostoksistani. Se on aika valaisevaa! Tänä vuonna mulla on mennyt 1500 euroa, josta 500 euroa erilaisiin treenivaatteisiin (mm. satasen olkaimelliset pyöräilyhousut, joista takapuoli kiittää jokaisella lenkillä) ja toiset 500 euroa kenkiin (varrelliset vaelluskengät, nahkaiset korkonilkkurit ja 2 x nahkaiset varsitennarit, kun vanhoista aika jätti). Kirppistelyä en ole harrastanut oikeastaan ikinä, mutta ehkä pitäisi. Ei ole hajuakaan, mikä tämän kaupunkin skene on…

  Se piti muuten sanoa, että miksei vaatteiden ostaminen saisi olla kivaa? Eikö se ole vähän kuin ruoka: koska on pakko syödä, saman tien voi syödä hyvää ruokaa ja nauttia siitä? Mä muuten olen heittäytynyt tänä syksynä vegaaniksi ruokavalioni puolesta, mutta nahkakengistä ja villapaidoista tuskin tulen ihan heti luopumaan.

  • Kiinnostavaa aina kuulla, paljonko toisilla menee rahaa vaatteisiin! Just isot yksittäiset ostokset tuntuu olevan mullakin se, mikä eniten nostaa summaa. Urheilulaiskuuden (ehkä ainoa) hyvä puoli on se, että ei menee rahaa niihin kamoihin.

   Kyllä vaatteiden ostaminen varmaan saa olla kivaa, mutta oikeastaan yritin sanoa, että järkyttävyys piilee siinä hupi-/ajantappamispuolessa asiaa. Siis että johonkin vaatteita myyvään kauppaan astelu on tylsän hetken hupi, josta saattaa seurata heräteostos. Minusta tämä ei ole oikein fiksua eikä edes erityisen kivaa – se on enemmänkin tapa. Toivoisin oppivani vielä nykyistä paremmin sen, että hyviä materiaaleja ja kauniita leikkauksia voi ihailla eikä tarvitse ostaa mitään. (Vaikka aika harvoin mä nykyäänkin ostan verrattuna siihen, kuinka paljon käyn second handeissa – etenkin Pariisissa kävin joka viikko.) Ja että paljon enemmän iloa, inspiraatiota ja sitä ”kivaa” saan yleensä vaikka seuraamalla jotain puiston lintua kuin pläräämällä vaatteita, ”jos kuitenkin löytyisi jotain”.

 2. Paluuviite: Alusvaatevuosi – vuoden 2017 vaatekulut | Tekstityöläinen

 3. Paluuviite: Vaatevuosi 2018 | Tekstityöläinen

 4. Paluuviite: Kuinka kauan vaatteen kuuluu kestää? | Tekstityöläinen

 5. Paluuviite: Vaatevuosi 2021 | Tekstityöläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s