Haamuja liikkeellä

Parnassossa 6–7/2012 oli mielenkiintoinen artikkeli haamukirjoittajista. En tiedä, miten yleinen haamukirjoittajien ammattikunta on Suomessa, mutta Yhdysvalloissa ghostwriting on ihan oma toimialansa. Yhä useammat (rikkaat) amerikkalaiset haluavat teettää itsestään elämäkerran, jonka he sitten julkaisevat omakustanteena, kertoi puolestaan The Writer. Lisäleipää kirjoittajille, hyvä!

Kuulin vastikään haamukirjoittajatapauksesta blogimaailmassa. Yllätyin, vaikken oikein tiedä, miksi. Netissähän identiteetin vaihtaminen sujuu suit sait.

Mainittua blogia ”kirjoittaa” julkisuuden henkilö X, mutta oikeasti sitä kirjoittaa tuntematon henkilö Y. X siis maksaa nimissään kirjoittamisesta (ja ajattelemisesta) haamukirjoittajalleen Y:lle. Toisessa tapauksessa bloggaaja S kertoi kirjoittavansa blogiaan kyllä itse mutta laittavansa puolisonsa vastaamaan ilkeisiin kommentteihin. ”Se pysyy paremmin rauhallisena”, S perusteli.

Olisiko ok, että tätä blogia kirjoittaisikin Laura Pörstin nimissä joku muu? Jos päättäisin kiillottaa henkilöbrändiäni (!) fiksummaksi, ytimekkäämmäksi, monipuolisemmaksi? Mielessäni on heti muutama ystävä, joilta voisin pyytää haamuapua… Oikeastaan he voisivat päivittää myös Facebook-statukseni.

Advertisement

8 kommenttia artikkeliin ”Haamuja liikkeellä

 1. Hehheh. Näitä haamublogeja on vaikka kuinka paljon. Aika yleistä on myös se, että keksitään joku rooli jota sitten esitetään. Todellinen nykyhuvi: olla netissä työtön rekkakuski Arto 45v. joka asuu Kontulassa ja käy depressiohoitajan luona sekä valokuvaa (vaikka onkin opettajana Torniossa tai sosiaalityöntekijänä Helsingissä). Mielisairaana tai huumeidenkäyttäjänä esiintyminen on kovin IN. Ei se tietenkään kiellettyä ole, ja ystäviä voi pyytää kommentoimaan blogiperformanssia vaikka millä nimillä.

  Bloggareista on kyllä tehty listaus. Ei se nykymaailmassa ole vaikeata selvittää kuka kukin oikeasti on. Näin pari vuotta sitten sellaisen ja jotkut tiesinkin jo, osa oli aika yllätys. Ennemmin tai myöhemmin kaikki paljastuu, kumminkin.

 2. Aivan totta tietysti, mitä sanot. Kiinnostavaa on minusta se, että esiinnytään jonkun oikean henkilön nimellä, ja että tämä oikea henkilö maksaa nimellään esiintymisestä. Feikkejä identiteettejä voi tietty keksiä vaikka kuinka (vrt. esim. Enkeli-Elisa-tapaus).

  Mutta jos joku haamukirjoittaa blogia toiselle oikealle henkilölle, paljastuuko se välttämättä? PItäisikö paljastua? Eihän haamukirjoitettujen kirjojenkaan oikeasta kirjoittajasta pidetä ääntä.

 3. Mä voin kyllä alkaa haamukirjoittaa sulle Fb-statuksia. Vietän siellä muutenkin liikaa aikaa, joten voisi samalla hankkia vähän taskurahaa. Tätä blogia en valitettavasti pysty ottamaan; ei tarpeeksi osaamista. Mutta joku tommonen 100 €/vko + alv, niin saat 7 päivitystä ja pari linkkiä. Muiden keskusteluihin osallistuminen on sitten jo tosi kallista, koska se vie aikaa.
  Voitais myös vaihtaa identiteettejä, niin menis päittäin ja taso nousis, kun statuksia vääntäisi rahasta eikä vapaa-ajalla.

 4. Sä voisit hyvin tehdä bisnestä fb-statuksista. Mä ainakin voisin hyvin ottaa sut haamuksi, aktiivisuus ja taso nousisivat kertaheitolla. Blogitarjouksesikin on varsin kohtuullinen 🙂

  Kiinnostavinta ehdottomasti olisi kuitenkin tuo identiteettivaihto. Pannaan hautumaan.

 5. Okei okei. Toi oiskin kiinnostavaa: alkaisko joku (ja kuka) epäillä jotakin, jos ”minä” yhtäkkiä alkaisin päivittää Facebookia seitsemästi viikossa… Kuinka helppo olisi varastaa identiteetti Facebookissa?

 6. Tätä on sittenkin mahdotonta kokeilla. Ongelmaksi tulee nimittäin se, että sä saatat saada FB:n kautta luottamuksellisia tietoja. Jos mulla olis sun tunnukset esim. viikon ajan, pääsisin näkemään sulle tulleet yksityisviestit ja tietenkin feedin.

 7. No okei sitten. Harmillisia esteitä hyville kokeiluille. Onneksi mikään ei estä kakkaamasta housuun bussissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s